У Словаччині суд виправдав підозрюваного у замовленні журналіста, вбитого через запит

4 Вересня 2020 09:20

Словацький суд виправдав бізнесмена Маріана Кочнера, якого підозрювали у замовному вбивстві журналіста Яна Кучака і його нареченої. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Novinky.

Спеціалізований кримінальний суд у місті Пезінку ухвалив рішення на засіданні в четвер. Суд також виправдав Алену Шушову, яку звинувачення вважало посередником у вбивстві.

На думку суду, діяння сталося, але не доведено, що вони обидва були причетні до вбивства.

Колишній поліцейський Томаш Сабо, котрий доставив вбивцю на місце події, був засуджений до 25 років тюремного ув'язнення в тюрмі суворого режиму.

Батьки вбитого Кучака і його нареченої Мартіни Кушнірової прийшли на оголошення вироку. Після того, як пролунав несподіваний вердикт у справі, вони плакали і покинули зал засідань.

Кочнер був засуджений тільки до грошового штрафу в розмірі 5000 євро за незаконне зберігання зброї. Шушова була повністю виправдана.

Суддя Ружена Сабова заявила в обґрунтуванні рішення, що в справі про незаконне володіння зброєю і торгівлі зброєю суд взяв до уваги пом'якшувальну обставину, що Кочнер вів нормальний спосіб життя до скоєння злочину.

«Суд також взяв до уваги пом'якшувальну обставину: він зізнався в злочині і щиро жалкував про це», - сказав Сабова.

Цей вирок може бути оскаржений.

Згідно з обвинувальним висновком, Кочнер замовив вбивство Кучака з помсти за те, що журналіст вказав на його масштабний економічний злочин, що також могло перешкодити Кочнеру зайнятися політикою.

Читайте також: Звернення до ЄС щодо захисту запитувачів інформації: відкрито до підписання

Нагадаємо, 26 лютого 2018 року в Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Кучак розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану Ндрангета.

Кучак отримав значну частину інформації для своїх розслідувань через запити на публічну інформацію (FOI). Його колеги вважають, що персональні дані журналіста вбивці отримали від розпорядників інформації, які поінформували про запити фігурантів розслідування. 

Підозру у вбивстві висунули чотирьом особам. Крім Маріана Кочнера та Альони Шушової, це були Золтан Андруско та Мирослав Марчек. У справі останніх двох вже винесені два вироки.

В кінці 2019 року Золтан Андруско був засуджений до 15 років ув'язнення як посередник у вбивстві. Після арешту Андруско співпрацював зі слідчими і був свідком в суді.

У квітні цього року суд також відправив у в'язницю на 23 роки колишнього професійного військового Мирослава Марчека, який зізнався у вбивстві журналіста і його нареченої і бізнесмена Петера Мольнара.

Вбивства викликали великі вуличні протести та політичну кризу, яка призвела до краху попереднього уряду. 

«Доступ до правди»