У Словаччині пройшли масові акції пам'яті журналіста, вбитого через запити

25 Лютого 2019 10:13

У Словаччині 21 лютого в річницю вбивства журналіста Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової тисячі людей у різних містах країни та за кордоном вийшли на акції пам’яті. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на видання Aktuality.

Пам’ятні акції відбулися у 26 містах Словаччини та 22 містах за кордоном.

Тисячі людей зібрала акція у Братиславі. На сцені виступали журналісти та інші публічні люди. На акцію прибула родина Кучака.

Як заявили організатори акції, вони досі мають вимоги до влади та вимагають незалежного розслідування. “Ми хочемо знати імена тих, хто віддав наказ здійснити цей жахливий злочин”, – заявила організаторка Кароліна Фраська.

Журналісти стверджують, що при владі досі залишаються люди, які «захищають своїх людей, а не журналістів».

Прем’єр-міністр Петер Пеллегріні закликав демонстрантів, щоб пам’ятні акції пройшли мирно.

Як писав «Доступ до правди», 26 лютого 2018 року в Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Кучак розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану Ндрангета.

Кучак отримав значну частину інформації для своїх розслідувань через запити на публічну інформацію (FOI).

Основна функція законів про свободу інформації (FOI), яка існує в більшості країн ЄС, полягає у забезпеченні громадян інформацією про дії уряду. Це вважається життєво важливим для функціонування демократичного суспільства. Але для того, щоб журналісти могли скористатися цими законами, вони мають ідентифікувати себе у державних відомствах, до яких вони надсилають запити.

Редактор Кучака Марек Вагович, який очолює слідчий відділ Aktuality.sk, каже, що Ян, як правило, дуже обережно працював з інформацією.

«Усі його проекти, замітки та докази були зашифровані. Ось чому я думаю, що інформацію про нього злили поліція, прокурори, суди або працівники офісів, на які він надсилав інформаційні запити, у яких було вказано його персональні дані, наприклад, домашню адресу», - сказав Вагович.

Погіршувало ситуацію те, що в тексті запиту Кучак мав тенденцію включати багато фонової інформації про історії, над якими він працював. Він вважав, що це збільшить шанси отримати інформацію, яку він шукає.

Кучак не єдина людина в Словаччині, чию особисту інформацію передали об’єкту розслідування.

Вбивство Кучака призвело до масових протестів у Словаччині, відставки прем’єр-міністра Роберта Фіцо та двох міністрів внутрішніх справ.

Поліція затримала чотирьох підозрюваних у вбивстві. Всім їм висунули обвинувачення.

1 жовтня представник прокуратури Словаччини повідомив, що замовник убивства Яна Кучака заплатив за нього щонайменше 70 тисяч євро.

Прокуратура Словаччини назвала можливим замовником вбивства Яна Кучака 44-річну жительку міста Комарно (Південна Словаччина) Альону Жужову. За даними поліції, підозрювана тісно пов’язана з відомим словацьким мультимільйонером Маріаном Кочнером. Саме його контакти з італійською мафією Ндрангета розслідував Кучак перед смертю.

«Доступ до правди»