У селі Гатному на Київщині відмовилися надавати інформацію через неповноліття запитувача

11 Серпня 2016 10:52

Гатненська сільська рада Києво-Святошинського району відмовилася надавати доступ до публічної інформації через неповноліття запитувача. Про це повідомляє Громадський рух «Чесно».

Інформаційний запит подав мешканець села Гатне Сергій Чагаров.

Фото зі сторінки Сергія Чагарова у Facebook

Він звернувся до сільської ради з проханням надати інформацію про голосування депутатів Гатненської сільради для передачі земельної ділянки площею 48 га. За вказаною у запиті адресою на вулиці Леніна будується житловий комплекс «Озерний гай».

«Інформація повинна бути у формі рішення сесії», –  зазначив у своєму запиті громадянин.

У відповіді на запит Гатненська сільська рада вказала, що згідно з ст. 34 Цивільного кодексу України повну цивільну дієздатність набуває фізична особа з досягненням повноліття, тобто з 18 років.

«На підставі вищезазначеного, вимішені відмовити в наданні запитуваної інформації», –  написано у відповіді на запит з підписом голови сільської ради Броніслава Корицького.

Утім, після відмови Сергій Чабанов подав скаргу на відмову до офісу Уповноваженому Верховної Ради з прав людини. У результаті, було складено протокол про адміністративне правопорушення, яке було вчинене головою села Броніславом Корицьким.

 

У коментарі Громадському рухові «Чесно» виконавець листа-відмови Світлана Педченко пояснила, що таку відповідь підготували юристи:

«Ви знаєте, я тільки відповідальна особа за надання, а готував це й писав юрист… Ну а потім вийшло, що це як би неправомірно, він (запитувач - прим. автора) звернувся до Уповноваженого з прав людини. Там написали, що це неправомірно, і ми йому надали відповідь, те, що він хотів», – прокоментувала виконавець.

Станом на час публікації новини Сергій Чагаров отримав запитувану інформацію.

«Так, відповідь вже надали. Це – рішення сесії», – написав Чабанов в листі до «Чесно».

«Я аплодую винахідливим юристам Гатненської сільради. З таких підстав надавати інформацію здається ще ніхто не відмовляв. Однак юристи мали б знати, що відносини запитувачів інформації із розпорядниками не регулюються нормами цивільного законодавства. Це адміністративні правовідносини. До того ж, право на інформацію про владу мають усі громадяни країни, не лише повнолітні», –  коментує ситуацію з відмовою юристка Громадського руху «Чесно» Галина Чижик.

 «Доступ до правди»

 

Фото - kremen.gov.ua