У РНБО відсутній список підсанкційних медіа та журналістів – відповідь на запит ІМІ

6 Жовтня 2023 00:00

Рада національної безпеки та оборони України у відповідь на запит ІМІ повідомила, що не має переліку медіа та працівників медіа, котрі перебувають під санкціями на підставі рішень РНБО та указів президента України.

У своєму запиті ІМІ просив надати список медіа, а також журналістів, блогерів, що перебувають під санкціями на підставі рішень РНБО та указів президента.

Натомість у Раді нацбезпеки відповіли, що запитувана інформація є «саме інформацією, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичного оброблення даних або яка потребує створення в інший спосіб».

Тоді як РНБО «не є розпорядником такої інформації», пояснив заступник керівника служби забезпечення доступу до публічної інформації та зв’язків зі ЗМІ РНБО В. Москаленко.

«Апарат Ради національної безпеки і оборони України не є розпорядником інформації за запитами стосовно інформації, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або яка потребує створення в інший спосіб. Запитувана Вами інформація є саме такою», – мовиться у відповіді.

Зауважується, що ІМІ надіслав аналогічний запит до Офісу президента, водночас там повідомили, що його скерували до РНБО.

ІМІ нагадує, що, згідно з Законом України «Про санкції», пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виносяться на розгляд Ради національної безпеки та оборони України Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України, Службою безпеки України.

27 липня президент Володимир Зеленський підписав закон № 8392 про створення Державного реєстру санкцій. Документом передбачається, що інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, стосовно яких запровадили санкції, стане публічною. Реєстр зокрема міститиме підстави для застосування санкцій, перелік санкцій, перелік підсанкційних осіб і відомості для їхньої ідентифікації.

«Доступ до правди»