У Рівненській ОДА вважають, що закон «Про доступ…» не передбачає надання копій

28 Вересня 2018 10:14

Управління охорони здоров'я Рівненської облдержадміністрації відмовилося надати копії документів на запит з посиланням на те, що «стаття 19 закону «Про доступ до публічної інформації не передбачає надання копій документів». Про це пише Антоніна Торбіч, заступниця директора ГО «Агенція журналістських розслідувань "Четверта влада"», на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Тобто тим законом, який чітко і однозначно говорить, що якщо навіть в якомусь документі є інформація з обмеженим доступом, то обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ! Давно я не зустрічала такої чи то нахабності, чи дурості, чи непрофесійності чи усього разом.
Чекайте на скаргу Уповноваженому з прав людини і готуйтеся платити штраф», – пише Торбіч.

У запиті йшлося про надання копі договору на закупівлю на понад 30 мільйонів гривень.

Стаття 19 ЗУ «Про доступ…» і справді не передбачає копій документів, адже вона має назву «Оформлення запитів на інформацію», і регламентує  оформлення запитів, а не надання відповідей на них.

Про те, як на запит має надаватися копію документу, прописано у низці інших статтях.

Зокрема, у ст. 6 ч. 5:

5. Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Ст. 21 передбачає, як надавати великі обсяги копій документів:

Ч. 1: «У разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк».

«Доступ до правди»