У поліції розповіли, в яких кримінальних провадженнях фігурує Житомирська міська рада — відповідь на запит Суспільного

7 Грудня 2023 00:00

Слідче управління Головного управління Нацполіції у Житомирській області проводить досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях, у яких фігурує Житомирська міська рада.

Про це йдеться у відповіді Головного управління Нацполіції у Житомирській області за підписом заступниці начальника Людмили Сороки на запит Суспільного на отримання публічної інформації.

Кримінальне провадження від 15 вересня 2022 року проводиться за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 242, частиною 2 статті 239 Кримінального кодексу України.

«Досудовим розслідуванням перевіряється факт можливого спричинення збитків довкіллю під час проведення ремонтних робіт на гідроспоруді та в ході очищення русла річки Тетерів, що розпочато у зв'язку з систематичними обстрілами, авіаударами по Житомиру, а також у зв'язку з фугасно-осколковим пошкодженням гідроспоруди по вулиці Жуйка, 12 у Житомирі», — йдеться у відповіді на запит.

Кримінальне провадження від 9 травня 2022 року проводиться за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України.

«В межах досудового розслідування перевіряється факт законності перебування в обігу вогнепальної зброї, набоїв та боєприпасів, виданих жителям Житомирщини на виконання розпорядження голови ради оборони Житомирської області №7 від 27 лютого 2022 року з метою забезпечення відсічі вторгнення на територію області збройних сил Російської Федерації», — повідомили у поліції.

Досудові розслідування у цих двох кримінальних провадженнях тривають.

«Проводяться необхідні слідчі дії з метою встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування», — йдеться у відповіді на запит.

У відповіді на запит Суспільного Житомирська обласна прокуратура за підписом начальниці відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вікторії Балашкевич повідомила, що за кримінальним провадженням від 15 вересня 2022 року за фактами забруднення земель водного фонду та порушення правил охорони вод очікується отримання висновку комплексної інженерно-екологічної експертизи.

«Також повідомляємо, що групою прокурорів Житомирської обласної прокуратури здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні від 9 травня 2022 року за фактом неповернення в повному обсязі підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами вогнепальної зброї та боєприпасів, виданих на виконання розпорядження голови ради оборони Житомирської області за №7 від 27 лютого 2022 року для відсічі вторгнення на територію області збройних сил РФ. Інші відомості досудового розслідування відповідно до положень статті 222 Кримінального процесуального кодексу України розголошенню не підлягають», — йдеться у відповіді прокуратури на запит.

Раніше Суспільне повідомляло, що на Житомирську міську раду відкрито дві кримінальні справи. Одна пов'язана з видачею зброї на початку повномасштабного вторгнення, а друга — з екологічними збитками, завданими довкіллю, внаслідок скиду води на водосховищі.

У відповіді на запит Суспільного у Держекоінспекції розповіли, що її фахівці брали участь в обстеженні русла річки Тетерів під час проведення слідчих дій у кримінальному провадженні щодо Житомирської міської ради.

 

«Доступ до правди»