У Нетішині міська рада приховала інформацію про зарплати працівників виконкому

7 Березня 2020 07:07

Виконавчий комітет Нетішинської міської ради не надав у відповідь на запит інформацію про заробітну плату своїх працівників, мотивуючи це тим, що ці дані нібито не є публічними. Запит і відповідь на нього оприлюднені на платформі «Доступ до правди».

Запитувач звернувся до Хмельницької ОДА з проханням надати інформацію про суми витрат на утримання органів місцевого самоврядування міст обласного значення Хмельницької області, загальну чисельність працівників (по категоріях) та розміри середньої заробітної плати працівників таких органів.

Хмельницька ОДА надала запитувану інформацію в частині витрат на утримання виконавчих органів відповідних місцевих рад, а також переслала запити до відповідних місцевих рад для надання інформації, яка знаходиться у володінні таких розпорядників, зокрема щодо середньої заробітної плати та чисельності працівників.

При цьому, як зауважила медіа-юристка громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки» Віта Володовська, більшість розпорядників надали усю запитану інформацію.

«Водночас, Виконавчий комітет Нетішинської міської ради відмовив запитувачу у наданні інформації про розміри середньої заробітної плати працівників по категоріях працівників (керівники, спеціалісти, службовці, робітники) за 2019 рік. Розпорядник зазначив, що в цій частині запитана інформація «не містить ознак публічної».

Відповідно до статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» у відмові в задоволенні запиту на інформацію має бути зазначено, серед іншого, мотивовану підставу відмови та порядок її оскарження. У відповіді Нетішинської міської ради не зазначено про можливість оскарження відмови, як не наведено і обґрунтування, чому інформація про середні зарплати працівників не є публічною. Таким чином, відмова є неправомірною», – наголосила Володовська.

За її словами, інформація про середню заробітну плату відповідає ознакам публічної інформації, оскільки вимога обчислення показника середньої заробітної плати передбачена чинним законодавством у сфері трудових відносин та соціального забезпечення.

«Таким чином, запитувана інформація має бути відображеною та задокументованою, а підготовка відповіді на запит у цій частині не вимагає здійснення надмірного аналізу», – підсумувала медіа-юристка.

Нагадаємо, раніше завдяки відповіді на інформаційний запит стало відомо, що міський голова Нетішина Олександр Супрунюк за 2019 рік отримав 762 тисячі 236 гривень заробітної плати. 

Читайте також:

Як правильно скласти запит про зарплату посадовця?

У Харківській міськраді обмежили доступ до інформації про зарплату Кернеса

«Львівелектротранс» 2 роки приховував, скільки отримує його керівництво. Але зрештою програв суд

«Доступ до правди»