У листопаді ІМІ зафіксував 2 випадки обмеження доступу

1 Грудня 2017 14:01

У листопаді ІМІ зафіксував 20 випадків порушень свободи слова та прав журналістів на території України, серед них 7 випадків перешкоджання законній журналістській діяльності, у категоріях «побиття і напади на журналістів» та «погрози і залякування» – по 3 випадки, по 2 випадки пошкодження майна журналістів, нападів на офіси ЗМІ та обмеження доступу до публічної інформації, а також 1 випадок юридичного тиску.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 81 випадок перешкоджання, 36 – обмеження доступу до інформації, 34 випадок погроз, 27 випадки побиття та 5 випадків цензури.

У «Барометрі свободи слова» фігурують такі два випадки обмеження в доступі:

У Броварській міськраді не надають на запити старі рішення: «Здали в архів»

 Після втручання Омбудсмана ДП НАІС перенаправило запит належним розпорядникам. Строк очікування відповіді – 8 місяців

Загалом у листопаді ІМІ зафіксував порушення свободи слова та прав журналістів у 9 областях України. Лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю – 8, Волинь, Дніпропетровщина, Рівненщина та Львівщина – по 2 випадки відповідно. В інших регіонах зафіксовано по одному випадку порушення свободи слова.

Перешкоджання цього місяця стосувалися заборони зйомки, як це сталося в Ковелі, коли охоронці супермаркету не дозволяли це робити; у Рівному журналістку «Інтера» охоронець пустив в облводоканал лише після втручання поліції; на Закарпатті місцеві та лісничий блокували дорогу, намагалися вирвати камеру; у Черкасах представник поліції не пускав журналіста інтернет-видання «Прочерк» на захід щодо можливого будівництва в селі Рацево.

Випадки побиття журналістів сталися в Києві, Миколаєві та на Львівщині. Зокрема, зафіксовано напад на журналістів програми журналістських розслідувань «Схеми» з боку охорони Віктора Медведчука біля ВІП-терміналу аеропорту «Київ».

Про погрози цього місяця заявила шеф-редакторка інтернет-видання LB.ua Соня Кошкіна.

Нагадаємо, Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

 

«Доступ до правди»