У Луцькій міськраді немає результатів голосувань у форматі відкритих даних у форматі json. Чи це порушує закон?

26 Червня 2017 13:10

У Луцькій міській раді не ведеться облік голосувань у форматі відкритих даних у форматі json. Так відповіла Луцька міськрада у відповіді на запит громадянської мережі Опора через сайт «Доступ до правди».

Запитувач просив надати результати всіх голосувань на сесіях міської ради сьомого скликання у форматі відкритих даних json.

Для нової рубрики «Коментує юрист» відповідь розпорядника аналізує Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини»:

- Які відомості у форматі відкритих даних зобов’язаний оприлюднювати (відповідно і мати) орган влади або місцевого самоврядування достатньо чітко визначено чинним законодавством. Зазначені правовідносини регулюються статтею 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Положенням «про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. №835), іншими профільними законами і підзаконними актами, в яких прописано обов’язок для органів влади певні категорії інформації оприлюднювати у форматі відкритих даних. Відповідно до положень зазначених нормативно-правових актів, а також Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не передбачено для органу місцевого самоврядування обов’язку опубліковувати «результати голосування» у форматі відкритих даних. Отже, даний конкретний ОМС цілком може і не мати запитуваної інформації саме у такій формі. Якби, законодавство передбачало такий обов’язок, і розпорядник відмовив в наданні можна було б ставити питання про притягнення його до відповідальності згідно ст.212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також слід зазначити, що відповідно до ч.17 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» протоколи сесії ради є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». І, «результати голосування» можна отримати саме шляхом витребування копій зазначених протоколів або через забезпечення запитувачу можливості сфотографувати/відсканувати всі протоколи».

 

«Доступ до правди»