У Кривому Розі міськрада приховала, хто голосував за проєкт громадського бюджету

14 Січня 2020 07:09

Міська рада Кривого Рогу не надала у відповідь на запит інформації про мешканців міста, які проголосували за проєкт громадського бюджету, пояснивши, що ці відомості нібито є конфіденційними. Запит і відповідь на нього опубліковані на платформі «Доступ до правди».

Запитувачка попросила список, що містить прізвища мешканців міста, які проголосували за проєкт-переможець громадського бюджету «HEARD зона (модернізація скверу навпроти Довгинцівського виконкому)».

За словами адвокатеси, медіа-юристки громадської організації «Платформа прав людини» Людмили Опришко, відмова в наданні інформації є незаконною та необгрунтованою.

«Як видно із запиту, запитувачка не просила повідомити ані паспортні дані осіб, включених до зазначеного списку, ані адресу їх проживання чи іншу чутливу інформацію.
Відомості, зазначені у запиті, стосуються питань розпорядження місцевим бюджетом. Адже особи, стосовно яких зроблено запит, голосували за те, куди спрямувати кошти громади. Відповідно, вони виконували делеговані місцевою владою повноваження, яка передала їм право визначити напрямок фінансування і обрати поекти, на які буде витрачено бюджетні кошти
», зазначила адвокатеса.

Вона також наголосила, що всі питання, пов'язані із розпорядженням місцевим бюджетом, є питаннями суспільного інтересу.

«У цій сфері є великі корупційні ризики, можливості для зловживань та введення громадськості в оману. Тому, відповідно до статті 29 Закону України «Про інформацію» такі відомості відносяться до суспільно-значимої інформації і потреба громадськості в їх отриманні переважає потенційну шкоду, яку може завдати їх поширення. З огляду на це, друге реченя частини 1 статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» забороняє відносити вказані відомості до конфіденційної інформації. Крім того, відмова у задоволенні запиту мотивована тим, що запитувана інформація є конфіденційною. В такому випадку важливо визначити, хто ж обмежив доступ до неї. Як видно із відповіді, це зробила Криворізька міська рада своїм рішенням про затвердження Положення про порядок проведення конкурсу проектів місцевого розвитку «Громадський бюджет», реалізація яких планується у 2020 році, і зокрема, додатку 7 до нього. Проте, частина 1 статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» надає право обмежувати доступ до конфіденційної інформації лише фізичній або юридичній особою, яких вона стосується, і забороняє це робити суб'єктам владних повноважень. Отже, Криворізька міська рада вийшла за межі своїх повноважень, грубо порушила закон, затвердивши таку форму додатку до свого рішення, яка містить заборону на поширення третім особам інформації про особу, що прийняла участь у голосуванні», зауважила Опришко.

Вона також констатувала, що оскільки місцева влада від самого початку вжила дій, спрямованих на утаємничення інформації про осіб, які прийняли участь у голосуванні, і яким фактично було делеговано владні повноваження по розпорядженню бюджетними коштами, то це лише підсилює суспільний інтерес до запитуваної інформації, адже існують підстави вважати, що громадськість вводиться в оману.

«Доступ до правди»