У Кривому Розі міськрада не надала на запит звіти комунальних підприємств

24 Березня 2020 10:02

Криворізька міська рада не надала у відповідь на запит копії річних звітів керівників комунальних підприємств. Про це свідчать документи, опубліковані на платформі «Доступ до правди».

Ольга Перетятько попросила надати їй копії річних звітів керівників усіх міських комунальних підприємств, а також товариств, у статутному капіталі яких 50% та більше акцій (часток) належать територіальній громаді Кривого Рогу за 2017 та 2018 рік.

Тим часом у міській раді Кривого Рогу їй не надали копії і відповіли не по суті запиту.

 

 

За словами експертки з доступу до інформації Тетяни Олексіюк, запитувачці варто оскаржити таку відповідь розпорядника, адже йдеться про неправомірну відмову в доступі до публічної інформації.

«Так, дійсно, керівники комунальних підприємств зобов’язані подавати свої річні звіти до суб’єкта управління об’єктами державної чи комунальної власності та оприлюднювати інформацію про свою діяльність шляхом розміщення її на власній веб-сторінці або на офіційному веб-сайті суб’єкта управління об’єктами державної чи комунальної власності, що здійснює функції з управління підприємством, у строки та в порядку, визначені КМУ», наголосила експертка.

Вона також додала, що відмова, яку запитувачка інформації отримала від Криворізької міської ради, є неправомірною, адже розпорядник інформації відповів не по суті запиту.

«Запитувачка просила надати копії звітів керівників комунальних підприємств за 2017 та 2018 роки, які вже точно мали бути у Криворізької міської ради. Натомість, Криворізька міська рада відповіла запитувачці, що звіти керівників комунальних підприємств за 2019 рік ще заслуховуються та будуть оприлюднені. Частина 2 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» зазначає: «Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації». Таким чином розпорядник відповів не на те питання, яке задавала запитувачка.

Також варто зазначити, що відсилка запитувача до загальнодоступних джерел є протиправною відмовою у доступі до інформації, також відповідно до частини 2 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», підсумувала Олексіюк.

За її словами, запитувачці варто поспішити з оскарженням цієї відмови до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, пам’ятаючи про те, що для притягнення до адміністративної відповідальності є лише три місяці.

«Доступ до правди»