У Краматорську не працюють дошкільні заклади: з більшістю співробітників призупинили трудові договори

28 Грудня 2023 00:00

З перших днів повномасштабного вторгнення у Краматорську не працюють дитячі садки. Загалом у місті 36 закладів дошкільної освіти і 1178 працівників. Втім з більш ніж половиною, а це 962 співробітників, призупинили дію трудового договору.

Таку відповідь отримали журналісти «PRO100MEDIA» від Управління освіти міськради на інформаційний запит.

«У зв’язку з призупиненням освітнього процесу в закладах дошкільної освіти та абсолютною неможливістю надання роботодавцем і виконання працівниками відповідної роботи», – йдеться у відповіді на запит.

Олена працювала вихователькою-методисткою в одному з дитсадків Краматорська. Нині її трудова книжка на підприємстві, хоча педагогічний стаж не зараховується, через призупинення трудового договору.

«Призупинення з 1 жовтня 2022 року, до цього був простій і нам платили 2/3, а потім прийшов наказ по місту – призупинити роботу, адже не вистачає коштів у бюджеті. Нас не звільняють, але призупиняють дію договору. Однак мінус у тому, що трудовий стаж не йде і соціальних виплат на пенсійний фонд немає», – розповіла Олена.

Працівники дошкільних навчальних закладів міста звертались до Міністерства освіти, міського Управління з пропозицією поновити роботу у дистанційному режимі.

«Нам відповіли, що дистанційне навчання у садочку неможливе тому, що діти не можуть самі дистанційно навчатися»,- пояснила вихователька.

Також сподівались, що можливо їм запропонують іншу роботу чи знайдеться робоче місце у соціальній службі. Таких пропозицій не було, тож працівники дошкільних закладів почали шукати заробіток.

«Дехто відкрив свою справу, наприклад, випікає торти на замовлення. Хтось пішов займатися з дітками – індивідуально вдома, хтось влаштувався прибиральницями. Ті, хто виїхали – влаштовуються у дитсадки, наприклад, логопедами», – розповіла вихователька-методистка.

В 2023 році до Краматорського міського центру зайнятості звернулись 11 осіб, звільнених з дошкільних закладів освіти. Серед них : семеро вихователів закладу дошкільної освіти; вихователь-методист; двоє помічників вихователя; асистент вихователя закладу дошкільної освіти; Нині на обліку перебувають четверо працівників дитсадків. Працевлаштовані 5 осіб: секретарем, двірником, адміністратором та двоє пройшли навчання.

«Доступ до правди»