У Казахстані вперше ухвалено закон «Про доступ до інформації»

26 Листопада 2015 15:39

У Казахстані ухвалено закон «Про доступ до інформації». З його текстом можна ознайомитися на сайті «Параграф».

Як повідомляє сайт ОБСЄ, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович вчора привітала прийняття нового закону про доступ до інформації в Казахстані. За її словами це головний крок назустріч збільшенню відкритості та підзвітності владних органів. Однак, вона зазначила, що Закон все рівно повинен бути допрацьований.

«Похвально те, що Закон містить норми, які узгоджують законодавство Казахстану з міжнародними стандартами», -- сказала пані Міятович.

Пані Міятович також підкреслила презумпцію права на інформацію, яка встановлюється законом, окреслення розпорядників (державних, комунальних та навіть деяких приватних підприємств), які зобов’язані надавати інформацію та чітке означення правил подання запитів та отримання інформації, включно з можливістю здійснити таку процедуру онлайн.

Міятович також відзначила, що в законі є норми, які потребують доопрацювання та через які загальний ефект від закону може знизитись. Серед них можна виокремити такі, які забезпечують доступ до засідань органів влади, регулюють обмеження права на доступ до інформації. Іншою слабкою стороною закону є відсутність положень, які б регулювали діяльність незалежного наглядового органу у сфері доступу.  Також законом не встановлюється процедура захисту для викривачів інформації.

 

«Доступ до правди»

Фото Дзеркала тижня