У Калуській міськраді відмовилися надавати копії протоколів, бо секретарі їх пишуть вручну

22 Березня 2017 11:30

Міська рада міста Калуш Івано-Франківської області відмовилася надавати копії протоколів засідань постійних комісій за 2016 рік у відповідь на інформаційний запит. Про це повідомляє місцева газета Вікна. У відповіді міськрада пояснила, що секретарі постійних комісій пишуть протоколи вручну.

Також міськрада зазначила, що всі первинні рішення сесії міської ради за 2016 рік разом із доданими до них матеріалами, в тому числі і протоколи постійних комісій, вже архівовано.

Медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін вважає, що відповідь міської ради неправомірна:

«Відповідно до ст.22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» відмова вважатиметься правомірною, якщо розпорядник не володіє і не зобов’язаний володіти запитуваною інформацією згідно власних повноважень. Отже, незалежно від того, яким чином створюється документ, руками, не руками, створили його чи ні, якщо він має бути і він відкритий за режимом доступу – на запит він має бути наданий. Будь-які інші аргументи щодо ненадання не відповідатимуть вимогам закону. Стосовно архівації: за 2016-й рік документи мають бути в раді. Строк зберігання, передача в архів документів органів місцевого самоврядування врегулювано на рівні підзаконних актів Кабінету Міністрів України і цей термін три роки», – прокоментував юрист.

Як раніше Олександр Бурмагін пояснював читачам «Доступу до правди», питання строку і порядку зберігання різних видів документів будь-якого органу ОМС внормовано у переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 квітня 2012 р. за № 571/20884). У п.330 зазначеного Переліку передбачено, що будь-які договори, угоди (аудиторські, господарські, операційні тощо) зберігаються три роки. Причому, ці три роки починають обраховуватись після закінчення строку дії договору.

 

«Доступ до правди»