У Форумі захисників права на доступ до інформації взяли участь понад 80 активістів

9 Грудня 2016 13:47

V Форум захисників права на доступ до інформації зібрав у Києві 80 активістів, які захищають право на доступ в різних регіонах України та експертів у галузі доступу до інформації, повідомляє Центр демократії та верховенства права.

Програма заходу включала експертну панель, обмін досвідом між експертами та активістами, а також презентацію посібника «Як оскаржити порушення права на доступ до публічної інформації?».

У вітальному слові Мартін Хаґстрьом, посол Швеції в Україні, наголосив на значенні доступу до публічної інформації.

«Доступ до інформації – актуальне питання і якщо думати про виклики, які стоять перед Україною: боротьба з корупцією, судова реформа – то прозорість процесів і доступ до документів допоможе у цьому», – зазначив він.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, зазначив, що відчутні результати стали можливими лише після спільної діяльності багатьох організацій та активістів у сфері доступу. 

«Досі триває історія з Межигір’ям. Я представляв Сергія Лещенка в українських судах щодо отримання даних про вартість або копії договору, за яким Янукович отримав земельну ділянку. Зараз справа на розгляді у Страсбурзькому апеляційному суді і, сподіваємося, рішення Євросуду у справі «Лещенко – Україна» стане топ-подією 2017 року», – повідомив директор ЦЕДЕМ.

Ольга Сєдова, керівник національних програм Посольства Швеції в Україні, закликала українців звернути увагу на історичний досвід Швеції.

«В ухваленому 250 років тому законі, що забезпечував свободу слова і свободу доступу до інформації, містяться статті, які є ДНК прозорості у Шведському суспільстві. Так, у статті 9 зазначається про принципи підбору на державні посади і прозорі конкурси. В Україні ми до прозорих конкурсів підійшли лише зараз», – завважила Ольга Сєдова. 

Тетяна Олексіюк, заступник директора Центру демократії та верховенства права, наголосила на значенні регіональної мережі активістів для покращення доступу до публічної інформації.

«Це п’ятий форум нашої Мережі захисників права  на доступ до публічної інформації і ми раді відзначити, що Мережа розвивається.  Доступ до публічної інформації – тема яка потребує постійного моніторингу, координації з регіональними активістами та обміну досвідом. Я впевнена, що покращення доступу до публічної інформації, грамотне та активне використання цього інструменту сприятиме підвищенню довіри між суспільством та владою»,  – підкреслила Тетяна Олексіюк.

Під час першої половини форуму учасники обговорювали постанову пленуму ВАСУ, яка визначає порядок розгляду справ про доступ у судах. В обговоренні взяли участь Михайло Смокович, заступник голови Вищого адміністративного суду України, Вікторія Конончук, представник Секретаріату Уповноваженого з прав людини, Оксана Нестеренко, медіа експерт, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія», Оксана Огданська і Віта Володовська, юрист Центру демократії та верховенства права.

Друга сесія була присвячена судовим справам у сфері доступу до публічної інформації. Людмила Опришко, юрист Інституту розвитку регіональної преси, та Леся Ганжа, редактор сайту «Доступ до правди» ГО «Центр UA» розповіли про досвід успішного захисту своїх прав у суді. Також участь у дискусії взяли активісти Мережі захисників права на доступ до інформації. 

Захід був організований Центром демократії та верховенства права за підтримки Уряду Швеції.

 

«Доступ до правди»