У Фонді по боротьбі з COVID-19 залишилось менше 5% виділених коштів

3 Серпня 2020 07:40

 У Фонді по боротьбі з COVID-19 залишилось менше 5% виділених коштів. Про це свідчить відповідь на запит журналіста організації StateWatch Олександра Гуменюка від Міністерства фінансів.

 У ній зазначено, що з виділених на боротьбу з пандемією коштів, якими має розпоряджатись спеціальна установа – Фонд по боротьбі з COVID-19, уже розподілили майже 95% коштів.

 Тобто з 64,7 млрд гривень станом на 16 липня витратили 61,5 млрд, залишивши у Фонді «вільними» лише 3,2 млрд.

 Експерти StateWatch наголошують, що кошти фонду були витрачені не лиш на потреби медичної галузі та безпосередньо на боротьбу з пандемією.

 

Ось статті витрат з Фонду боротьби з пандемією:

 

  • ·        35 млрд. грн  – Міністерство інфраструктури для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування. 
  • ·        8.3 млрд. грн  – Міністерство охорони здоров’я. З них, 100 млн. грн на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень, 2.9 млрд. грн на закупівлю лабораторного обладнання та розхідних матеріалів для проведення ПЛР тестів та на доплати медичним працівникам та 5.3 млрд. грн на закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я.  
  • ·        7.9 млрд. грн  – Міністерство економіки для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 
  • ·        4 млрд. грн – Міністерство соціальної політики. З цих коштів: 1.6 млрд. грн пішли для надання допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, 2.2 млрд. грн для виплат матеріального забезпечення та страхових виплат та 233 млн. грн для здійснення страхових виплат. 
  • ·        2.7 млрд. грн  – Міністерство внутрішніх справ для надання додаткової доплати до заробітної плати військовослужбовцям та особам, що працюють в системі МВС. 
  • ·        1.6 млрд. грн – Міністерство розвитку громад та територій для вжиття заходів, спрямованих на здійснення будівництва, реконструкції та ремонту приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я.  
  • ·        1 млрд. грн – Міністерство культури для підтримки сфери культури та креативних індустрій, туризму та кіно. 
  • ·        475 млн. грн – Міністерство молоді та спорту на розвиток спорту для осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивної реабілітації. 
  • ·        52.5 млн. грн – Міністерство освіти і науки для повернення коштів, сплачених за надання послуги із проведенням пробного зовнішнього незалежного оцінювання. 
  • ·        41 млн. грн – Державне управління справами для забезпечення готовності та реагування закладів охорони здоров’я Державного управління справами на спалахи COVID-19. 
  • ·        23.7 млн. грн – Міністерство юстиції для забезпечення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню спалахів COVID-19 в установах виконання покарань.


Експерти StateWatch констатують, що у час активної фази пандемії коронавірусу гроші, виділені на боротьбу з коронавірусом, фактично закінчились. І зауважують: ці кошти витратили не на лиш медичні потреби, а й на економічні та соціальні програми, а також на дорожні проекти.  Тобто близько 16% коштів, що були витрачені з фонду по боротьбі з COVID-19, пішли безпосередньо на медицину та на покращення медичної інфраструктури. Для порівняння, на будівництво доріг пішло одразу 57% від всіх витрачених коштів.

 

«Доступ до правди»