У Дніпрі міськрада приховала подробиці про відрядження мера  

2 Грудня 2019 07:00

У Дніпрі пресслужба міської ради не надала у відповідь на інформаційний запит детальну інформацію про відрядження мера Бориса Філатова. Запит та відповідь на нього опубліковані на платформі «Доступ до правди».

Запитувач хотів дізнатися про строки відряджень міського голови в 2016-2019 роках із вказування конкретних дат, а також про суми коштів, які виплачувалися мерові з бюджету міста. Проте місіькрада обмежилася наданням узагальненої інформації. 

За словами медіа-юристки громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки» Віти Володовської, відповідь Дніпровської міської ради не відповідає вимогам законодавства про доступ до публічної інформації, зокрема не містить усієї запитаної інформації.

«Так, запитувач хотів дізнатись строки та дати відряджень міського голови Дніпра Бориса Філатова по Україні та за кордон. Натомість Дніпровська міська рада у відповіді на запит вказала лише узагальнену кількість днів відряджень за відповідний рік, без деталізації щодо дат та країни. При цьому, інформація щодо періоду та місця відрядження є публічною та не може бути обмеженою в доступі, оскільки стосується розпорядження коштами місцевого бюджету (ч.5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації») та є суспільно необхідною – дозволяє проконтролювати законність дій представників місцевої влади (ст. 21, 29 Закону України «Про інформацію»). Крім цього, інформація безпосередньо стосується здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій органів місцевого самоврядування, посадових повноважень (стаття 5 Закону України «Про захист персональних даних»)», – зауважила Володовська.

Вона також наголосила, що запитувач може оскаржити до суду надання неповної інформації у відповідь на запит.

«У позові можна вимагати визнати відповідь на запит неправомірною та зобов’язати надати відомості щодо дат та країн відряджень міського голови Дніпра Бориса Філатова по Україні та закордон. Запитувач може також звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, оскільки відповідно до статті 24 цього закону та Кодексу про адміністративні правопорушення, за ненадання точної та повної інформації на запит передбачено адміністративну відповідальність. Електронну форму звернення можна знайти тут», – підсумувала медіа-юристка.

«Доступ до правди»