У Броварській міськраді не надають на запити старі рішення: «Здали в архів»

1 Листопада 2017 10:19

У Броварах на запити перестали надавати архівні документи. Про це повідомляє сайт «Ні корупції!».

Певний час броварський орган місцевого самоврядування надавав копії документів, які вже були передані до архіву. Адже архівний відділ є структурним підрозділом Броварської міської ради. «Здавалося, логічно: міськрада володіє цим документом, бо він зберігається у підпорядкованій установі, тому надає документ», - пише у своєму блозі «Здати в архів, або Як місцеві ради ховають від «зайвих очей власні рішення» Дмитро Карпій.

У вересні автор блогу подав декілька запитів на документи, які стосуються виділення земельних ділянок і житла родині судді Броварського міськрайонного суду Володимира Сердинського. За тиждень до отримання відповідей саме вийшло розслідування про статки цього місцевого можновладця.

Броварська міська рада відмовилась надавати власні рішення за 2002, 2006 та 2008 роки відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації», згідно з якими родина держслужбовців отримувала рухоме й нерухоме майно: документи передано до архіву, відтак доступ до них більше не ругулюється законом «Про доступ до публічної інформації», а законом «Про Національний архівний фонд». Відтак авторові відмовили у наданні інформації й порадили звернутися до архіву.

 

Як зазначила в коментарі авторові «Ні корупції!» юристка Центру демократії та верховенства права Христина Буртник, нині в Україні досить складна ситуація із доступом до рішень влади та органів місцевого самоврядування, які було передано до архівних установ.

У п. 1 ст. 1 Закону «Про доступ до публічної інформації» вказано, що публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Фактично рішення міської ради, яке перебуває у архівному відділі цього розпорядника:

·       відображене та задокументоване на матеріальному носії (паперовий документ);

·       створене в процесі виконання суб'єктом владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством;

·       перебуває у володінні розпорядника (архів міськради не є окремим органом, розпорядником. Тому ми можемо говорити, що документ знаходиться у розпорядника).

Отже, інформація про рішення місцевих рад є публічною. Вона відповідає всім її ознакам. Окрім того, п. 2 цієї статті передбачає, що публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Як зауважує правниця, багато розпорядників інформації скористались можливістю і передали документи в архів, таким чином закривши до них доступ.

Водночас, судова практика в цьому питанні є досить різною. Ця проблема вирішується шляхом внесення змін у законодавство. Проте Христина Буртник запевняє, що навіть за чинного законодавства можна аргументувати, чому архівна інформація повинна надаватись на запити.

Дмитро Карпій оскаржуватиме відмову міськради в суді.

 

«Доступ до правди»