Twinning щодо реформи офісу Омбудсмана: Рекомендуємо передати іншому органу контрольні функції в сфері доступу

14 Червня 2018 09:59

Європейські експерти програми Twinning рекомендували  передати іншому незалежному органу контрольні функції Омбудсмана в сфері захисту персональних даних та доступу до публічної інформації. Про це йшлося на робочій зустрічі програми Twinning, пише сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Зокрема Ханнес Треттер, експерт Інституту прав людини ім. Людвіга Больцмана (Австрія), висловив сподівання, що пропозиції, напрацьовані в рамках проекту Twinning, будуть враховані.

«Особливо настійливо ми рекомендуємо передати іншому незалежному органу контрольні функції Омбудсмена в сфері захисту персональних даних та доступу до публічної інформації. Ви  можете скористатися досвідом таких реформ у Словенії. При доступі до публічної інформації може виникнути колізія між правомірними інтересами суспільства та правом особи на захист персональних даних. Питання захисту персональних даних і доступу до публічної інформації виникають у боротьбі з корупцією, що є дуже актуальним для України», – наголосив він.

Юргіта Паужайте-Кулвінскене, директор Інституту права Литви, розповіла, що в рамках програми ЄС Twinning розроблено законопроект, що передбачає кілька інноваційних правових норм у статусі Омбудсмана.

«По-перше, це формування практики доброго адміністрування, спрямування діяльності державних органів на захист прав людини та законних інтересів громадян. По-друге, це удосконалення контрольних функцій омбудсмена. По-третє, це посилення процедурних прав Омбудсмена при розгляді індивідуальних скарг громадян на порушення їхніх прав, щоб заповнити прогалини у законодавстві про звернення громадян», – сказала вона.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини продовжує співпрацю з партнерськими установами Австрії та Литви в рамках проекту Європейського Союзу Twinning. Реалізація проекту Twinning для посилення потенціалу Секретаріату Уповноваженого у 2017-2018 роках фінансується в рамках Європейської політики сусідства. Серед намічених пріоритетів – удосконалення законодавства у сфері захисту прав людини, налагодження правових процедур, організація роботи Секретаріату згідно із міжнародними стандартами.

«Доступ до правди»