Твоє розслідування на «Доступі до правди»: Школа громадянської журналістики оголошує набір на стажування

8 Жовтня 2021 09:17

Школа громадянської журналістики оголошує початок навчально-менторського проекту зі стажування на сайті «Доступ до правди». Результатом стажування стане ваше власне розслідування, яке ви проведете під керівництвом юриста та редактора. 

Подвійна менторська допомога забезпечить, з боку ментора-юриста, правову підтримку діям журналіста, а з боку редактора - адекватну форму викладу для матеріалу, здобутого у ході журналістського розслідування. 

«Все, що вам потрібно, щоб податися на стажування, це ідея розслідування, яке потребує зокрема й роботи з публічною інформацією. Під час стажування ми навчимо як ідею перетворити на текст, а текст - на реальні зміни на краще у вашому регіоні»,  говорить Леся Ганжа, головна редакторка сайту «Доступ до правди».

Матеріали, підготовлені в рамках стажування, буде опубліковано на платформі «Доступ до правди». 

Стажування також включатиме навчальні сесії, спрямовані на посилення журналістських навичок.

Щоб потрапити на програму, потрібно заповнити реєстраційну форму.  При її заповненні особливу увагу приділіть обґрунтуванню ідеї розслідування.

Дедлайн подачі заявки – 16 січня 2022 року.

Початок стажування  –  1 березня 2022 року.

Ментори проекту:

Олександр Бурмагін - виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», адвокат. З 2001-го року займається юридичною практикою у сфері захисту прав ЗМІ та журналістів, представляє медіа в національних судах та Європейському суді з прав людини. У 2006-му році успішно закінчив Вищий міжнародний курс з прав людини (Варшава, Гельсінський Фонд з прав людини). З січня 2007-го року сертифікований Програмою правового захисту та освіти IREX U-Media медіа-тренер. Як експерт співпрацює з Європейською комісією за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія), Офісом Ради Європи в Україні, координатором проектів ОБСЄ в Україні. Член Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президенті України.
Він буде одним з менторів, який допоможе довести до фіналу ваше розслідування, допомагатиме формулювати інформаційні запити та підказуватиме юридичні важелі впливу на фігурантів. 

Людмила Опришко - адвокатеса, медіа-юристка ГО «Платформа прав людини», голова Комітету НААУ з медіа та рекламного права, що має 30-річний досвід адвокатської роботи та 20-річний стаж представництва інтересів журналістів та ЗМІ в українських судах та Європейському суді з прав людини. У ЄСПЛ Людмила вела такі гучні справи, як «Газета «Україна-Центр» проти України», «Редакція газети «Правоє дєло» та Штекель проти України».
У ШГЖ ви матимете нагоду не тільки послухати лекції Людмили про те, як регулюються ті чи інші дії журналіста, що можна і чого не можна робити під час збору матеріалу, його обробки й публікації, а й реалізувати своє розслідування з її ретельним менторським супроводом. А у випадку спірних ситуацій Людмила допоможе подати позов й захищатиме вас у суді. 

Леся Ганжа – редакторка сайту «Доступ до правди». Займається темою доступу до публічної інформації з 2015 року. Зокрема ініціювала і реалізувала проєкт «Київські будинки», метою якого був пошук власників історичних будівель. У ході проєкту було використано не лише доступ до публічної інформації як один з ключових інструментів, а й велася робота з реєстрами, проводилося інтерв’ювання стейкхолдерів та організовувалися акції прямої дії, щоб вплинути на власників, які доводять архітектурні пам’ятки до руйнації. Ганжа вважає, що в сучасному світі фінальна крапка в кінці тексту – це не закінчення роботи журналіста, а часто лише початок активізації його зусиль на розв’язання проблеми. Медіаекспертка. Тривалий час працювала заступницею шеф-редакторки онлайн-видання про медіа «Телекритика» (нині – «Детектор медіа»), фахівчиня з питань розвитку медіаринку. Авторка репортажів з прифронтової зони (опубліковані в «Українській правді»).
Також вона буде однією з менторок, яка супроводжуватиме процес створення тексту від ідеї до публікації.

Ольга Вдовенко – адвокатка. З 2016 року є експерткою ГО «Платформа прав людини» з питань доступу до публічної інформації, публічних фінансів, діяльності органів місцевого самоврядування, виборчого процесу, реєстрації та консалтингу неурядових організацій. Є однією з найфаховіших юристок в країні щодо діяльності неурядових організацій, яким надає консультації щодо реєстрації; ефективної діяльності, звітування тощо. Співавторка посібників «Проблеми розслідування та судового розгляду кримінальних справ, пов’язаних із порушенням професійних прав журналістів в Україні», «Рекомендації щодо захисту прав журналістів, які стали жертвою агресії у зв’язку з виконанням професійних обов’язків в Україні» (2019). Є експерткою з виборчого законодавства та має чималий досвід роботи юристкою під час виборів.

Навчально-тренінгова програма втілюється в рамках проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні», що став можливим за підтримки Фонду демократії ООН.

«Доступ до правди»