Цікава закупівля у Прозорро? Запитай про призначення

15 Листопада 2021 15:25

Система електронних закупівель Прозорро зробила доступним для публічного контролю процес тендерних закупівель. Кожен може подивитись, які товари та послуги закуповувала та чи інша державна або комунальна установа і скільки це коштувало. Однак часом цієї інформації замало.

Бо ключове питання: «навіщо?».

Міська рада може закупити послуги проведення концерту, а громада не зможе безкоштовно потрапити на цей концерт, він буде платним або лише «для своїх».

Школа може придбати вікна, а потім виявиться, що вікна там ніхто не замінював, а придбаний товар зник у невідомому напрямку.

Тож ідеально доповнити дані про закупівлі запитом до розпорядника закупівель та публічної інформації з простим запитанням: «Для яких потреб було придбано послуги/товари». Доречно також додавати запитання про перелік товарів та послуг («Надайте перелік послуг/товарів...»), які виставлялися на тендер, якщо це не очевидно з опису на Прозорро.

Так чинять, припустимо, журналісти видання «Менщина», які щоразу пишуть запити із запитаннями щодо суті і призначення закупівель міської ради, комунальних підприємств та інших установ, які функціонують за кошти платників податків.  

До прикладу, вони поцікавились, для яких потреб відбувалась закупівля послуг мобільного харчування вартістю близько 5 тисяч гривень.

У відповідь на запит повідомили, що закупівля послуг мобільного харчування здійснювалась для прийому делегацій, офіційних прийомів відповідно до Програми підтримки розвитку місцевого самоврядування на території Менської територіальної громади на 2021-2022 роки. Відповідно до затвердженої міськрадою програми на прийом делегацій по обміну досвідом, офіційних прийомів, відрядження депутатів, посадових осіб міської ради, активістів територіальної громади планують виділяти 100 тис. грн щороку. У примітці до заходу зазначається, що відповідний захід впроваджений для вивчення та застосування досвіду територіальних громад інших міст, (в т.ч. закордонних) в діяльності міської ради та виконавчого комітету. Окрім того, передбачена і організація харчування, проживання офіційних делегацій, запрошених гостей міста та учасників заходів.

Тож якщо бачите дивну або незрозумілу закупівлю – пишіть запит.

«Доступ до правди»