Центр політичних студій та аналітики виклав у відкритий доступ «Шпаргалку для розпорядників»

29 Грудня 2015 17:15

Експерти Центру політичних студій та аналітики узагальнили поширені запитання розпорядників публічної інформації та запропонували свої фахові підходи у посібнику «Як забезпечити доступ до публічної інформації̈: шпаргалка для розпорядників». Видання вийшло друком у грудні 2015 року накладом 1000 примірників, сьогодні ЦПСА виклали його у відкритий доступ.

У чотирьох розділах автори посібника пояснюють, що таке публічна інформація, як її правильно надавати, яку інформацію можна не надавати та що чекає на розпорядника, який неправомірно відмовився відповідати на запит.  

Як розповіли «Доступу до правди» в Центрі політичних студій та аналітики, посібники планують надіслати 120 міським радам, які входили до їх моніторингу, а також книгу поширюватимуть на семінарах, які центр буде проводити в наступному році для розпорядників інформації.

- Чи може розпорядник проігнорувати запит, якщо після надання відповіді запитувач надсилає ідентичний запит? Ні, вважають у Центрі політичних студій та аналітики, на кожен запит має бути надана відповідь, і якщо запити однакові, то і відповіді на них можуть бути ідентичними.

- Чи можна на запит громадян надавати копію диплому про вищу освіту державних службовців чи очільників органів влади? Так, переконані експерти ЦПСА, бо диплом підтверджує наявність у службовця необхідної для обіймання певної посади освіти, тому це не може бути віднесено до конфіденційної інформації.

- У якому вигляді може бути оприлюднений список черги дітей в дитячий садок? Юристи ЦПСА радять зазначати прізвище та ініціали дитини та дату запису в чергу, адже цього має бути цілком достатньо для контролю за черговістю прийняття дітей та створення умов прозорості діяльності дошкільного закладу.

Більше запитань та відповідей - у посібнику.

 
 

«Доступ до правди»