ЦЕДЕМ закликав архіви не запроваджувати гриф «Конфіденційно», не передбачений законом

16 Лютого 2018 11:58

Центр демократії та верховенства права закликав Державну архівну службу відкликати проект Типової інструкції про порядок роботи з документами та іншими матеріальним носіями інформації, що містять конфіденційну інформаціюяким пропонується запровадити не передбачений законодавством гриф «Конфіденційно». Про це пише сайт ЦЕДЕМ.

Раніше Державна архівна служба України оприлюднила такий проект на своєму веб-сайті.

«Положення Інструкції не відповідають Закону України «Про інформацію», Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про захист персональних даних», що мають вищу юридичну силу ніж підзаконні нормативно-правові акти. Так, базовими принципами інформаційного законодавства є принцип доступу до інформації, а не документу та виключне право фізичних та юридичних осіб визначати режим конфіденційності», - пише Центр демократії та верховенства права.

ЦЕДЕМ вважає, що підставами для віднесення інформації до конфіденційної є дозвіл фізичної чи юридичної особи, котра визначає режим конфіденційності такої інформації або приписи спеціальних законів, які зобов’язують розпорядників інформації дотримуватися режиму конфіденційності щодо інформації, отриманої від фізичних чи юридичних осіб.

В роботі державних органів має запроваджуватися вимога щодо нерозголошення конфіденційної інформації, а у випадку запиту на отримання такої інформації має застосовуватися виключно «трискладовий тест» відповідно до ч.2 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Доступ до правди»

.