Три комунальні газети Закарпаття заробили за рік 465 тисяч гривень, найбільше «Голос Верховини» – 317 тис грн

24 Червня 2016 10:36

Три комунальні газети Закарпаття – «Голос Верховини», «Новини Закарпаття», «Карпатська зірка» – минулого року мали дохід близько 465 тис грн, з яких 317 тис грн заробила «Голос Верховини». Про це ідеться в дослідженні кореспондента «Ні корупції!», яке опублікував Інститут масової інформації.

В усіх трьох випадках фінансову інформацію комунальних видань вдалося отримати тільки після надсилання повторного запиту до засновників видання.

Газета Воловецького району «Голос Верховини» (редактор – Йосип Бігарій) початково проігнорувала запит. Утім, після запиту до засновників, голова Воловецької райради Іван Лопіт повідомив, що районна рада може надати інформацію про виділені бюджетні кошти на видання.

Згодом «Голос Верховини» надіслав відповідь на запит з інформацією, що загальний дохід газети становить 317 тис грн.

Редактор газети «Новини Закарпаття» Віталій Ящищак (звільнений у березні) у відповіді на запит повідомив, що «інформація, яка міститься в договорах, контрактах, листах, звітах, аналітичних матеріалах, виписках з бухгалтерських рахунків, схемах, графіках, специфікаціях та інших документах, що фігурують у діяльності юридичної особи, вважається конфіденційною».

Утім, відповідь про фінансовий стан газети надала Закарпатська ОДА. Згідно з відповіддю на запит, газета «Новини Закарпаття» у 2012 році заробила 85 тис грн, у 2013 – 54,2 тис грн, у 2014 – 46,8 тис грн, у 2015 – 46,4 тис грн.

Також Закарпатська облрада повідомила, що на балансі «Новин Закарпаття» перебуває «Mitsubishi» 2005 року випуску.

Газета Великоберезнянського району «Карпатська зірка» (редактор – Володимир Дорогін) також спочатку не надала копію фінансового звіту. Редактор газети телефоном повідомив, що не зобов’язаний надавати відповідь на запит.

Утім, заступник голови Великоберезнянської РДА Іван Мицьо надав інформацію про фінанси газети. Так, «Карпатська зірка» заробила за рік 102 тис грн, ще 220 тис грн – становлять дотації.

Газета Мукачівської міськради «Мукачівська ратуша» (вже роздержавлена) також не надіслала відповідь на запит. Проте редактор Микола Рішко відповів, що «Мукачівська ратуша» отримувала лише половину із тих грошей, які запитувала у засновника на існування.

«Таким чином кожен новий рік ми починали із покриття боргів попереднього року за рахунок передплати на газету», - наголосив Рішко.

Також Рішко повідомив, що дохід газети використовується на послуги зв’язку, доставку газети, канцелярські витрати, комунальні витрати. Щодо зарплат, то, за словами редактора, «за всі сім років існування газети головний редактор мав чистий оклад в 3 500 грн. тільки з вислугою років без доплат і оздоровчих, так само і два працівники газети отримували по 1500 грн. також без будь яких доплат».

Чотири газети Закарпаття надали конкретні відповіді щодо фінансів, а саме «Вісті Ужгородщини», «Вісті Свалявщини», «Вісник Берегівщини», «Нове життя», проте їхні цифри в публікації не вказано.

 

 «Доступ до правди»