Тренінги ЦЕДЕМ з доступу відвідали 435 посадовців з 12 обласних центрів

18 Червня 2018 11:31

Центр демократії та верховенства права провів 12 тренінгів з доступу до інформації у обласних центрах. Їх відвідали 435 посадовців, котрі отримали знання для належного виконання законодавства про доступ – таким є проміжний підсумок циклу тренінгів для представників місцевої влади. Пише сайт ЦЕДЕМ.

Всеукраїнські тренінги з доступу до інформації ЦЕДЕМ проводить спільно з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини. Надалі заплановано провести навчальні заняття в інших регіонах України.

Мета цих тренінгів – дати посадовцям знання та практичні навички у сфері доступу до інформації. Адже можливість громадян отримувати публічну інформацію від органів влади прямо залежить від того, чи ознайомлені держслужбовці із законодавством і наскільки якісно вони виконують його вимоги. Тому тренінги проводяться для тих осіб, які є відповідальними за забезпечення доступу до інформації у органі влади і працюють саме у цій сфері.

Наразі тренінги вже відбулися у Запоріжжі, Тернополі, Чернівцях, Вінниці, Сумах, Львові, Івано-Франківську, Херсоні, Ужгороді, Житомирі, Луцьку та Рівному. Лекції для держслужбовців проводили юристи ЦЕДЕМ Христина Буртник та Оксана Огданська, учасники Мережі захисників права на доступ до інформації Наталія Заболотна, Дмитро Посипанко, Ольга Мазаєва, Юлія Грига і Володимир Жданов, а також працівники Секретаріату Омбудсмана.

Основну увагу під час занять приділяють роботі з інформаційними запитами та трискладовому тесту – це юридична процедура, за якою розпорядник визначає, чи надавати на запит інформацію з обмеженим доступом.

Найскладнішою частиною у ньому є оцінка суспільного інтересу у отриманні інформації та шкоди, яка може бути завдана від її поширення. На тренінгу учасники набули практичних навичок, як проводити при розгляді запиту таку оцінку у конкретних ситуаціях.

Крім того, лектори розповідають, у якій формі надавати відповіді на запити та які ще обов’язки мають розпорядники.

Також експерти вчать учасників тренінгу працювати з іншими форматами доступу. Так, посадовці дізнаються, як найкраще організувати спеціальне місце для роботи запитувачів з документами аби спростити роботу як для запитувачів, так і для розпорядників.

Окремо лектори розповідають, яку інформацію потрібно оприлюднювати на веб-сайтах та який формат для цього найкраще підходить.

Законодавство також зобов’язує місцеві ради забезпечити доступ громадян до засідань, тож на тренінгах розповідають, як втілити цю норму на практиці.

«Доступ до правди»