Тетяна Олексіюк: Про українське законодавство з доступу та конвенцію Тромсе

8 Вересня 2020 00:00

Про нові можливості, які отримала Україна після ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсе) у аспекті судової практики, імплементації норм прямої дії в законодавство України та про спеціальний курс для суддів, під час експертної дискусії розповіла адвокатка, експертка з доступу до публічної інформації Тетяна Олексіюк.

За словами Олексіюк, гармонізація Конвенції в українському правовому полі має відбуватись у двох напрямках.  Перший - гармонізація з українськими нормами законодавства, а другий – імплементація модельних рішень щодо судової практики.

«Як адвокатка і юристка-практик я із завмиранням серця прийняла те, що конвенцію ратифікували, бо я розуміла, що наша судова практика на національному рівні досить-таки структурована завдяки зусиллям Вищого адміністративного суду, коли в 2016 році була ухвалена постанова пленуму, яка систематизувала судову практику в сфері доступу, і ось я тепер очікую як Конвенція Тромсе вплине на нашу уніфіковану систематизовану практику», – каже Тетяна Олексіюк.

За словами експертки, проєкт «Європейський союз та Рада Європи працюють разом в Україні» у відповідь на ратифікацію Конвенції розробив навчальний курс для суддів, які будуть працювати в аспекті рішень, що пов’язані з положеннями Конвенції.

«Нині практично готовий курс для суддів адміністративних судів, які будуть застосовувати практику положень Конвенції. В процесі навчання ми поки будемо працювати з модельними рішеннями, оскільки інших наразі немає. Що я маю на увазі? Це будуть модельні кейси стосовно того, як Конвенція буде «заходити» в наше правове поле, як суддя адміністративного суду повинен вирішувати типові питання щодо доступу, які Конвенція регулює. Зокрема, будемо говорити і про ту норму, яка дозволяє в конвенції відсилку до загальнодоступних джерел, а в нашому українському законодавстві прямо забороняє таку відсилку. І я очікую, що неурядові організації і активісти будуть підтримувати стратегічні судові кейси, які дають нам можливість також викристалізувати практику застосування судами Конвенції Тромсе. Як людині, яка сім років займається стратегічними судовими справами у сфері доступу, мені би цього дуже хотілось» – каже Тетяна Олексіюк.

Щодо другого шляху гармонізації Конвенції – імплементації її в законодавство, то експертка наголошує, що це має бути результатом спільних дій секретаріату Омбудсмана, експертів, влади та активної громадськості.

«Я б хотіла підкреслити, що Конвенція Тромсе, окрім усього іншого, це привід для переосмислення окремих положень національного законодавства. Наш закон є добре структурованим, він базується на чудових міжнародних стандартах, але не буде зайвим час від часу повертатися до переосмислення норм, наскільки вони дійсно відповідають сучасній епосі,  чи не гальмують вони доступ до публічної інформації, хоча років 10-15 тому й вважалися ппрогресивними.  Конвенція Тромсе увійшла в наше законодавство своїми положеннями, які і є нормами прямої дії, так само як Європейська конвенція з прав людини. Наприклад, вона містить положення, що  обов’язок державних органів сприяти заявнику, наскільки це можливо. Як гадаєте, чи часто трапляються у практиці наших адміністративних органів намагання допомогти заитувачу? Зазвичай державний орган просто відкидає його, тому я впевнена що конвенція дійсно і навіть напряму, навіть без прийняття якихось додаткових змін до нашого законодавства, уже робить свій внесок, щоб право на доступ забезпечувалося краще», – каже Тетяна Олексіюк.

Нагадаємо, що 20 травня 2020 року Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Тромсе. Україна стала десятою державою, котра ратифікувала цей важливий міжнародний документ і фактично запустила його в дію, адже Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією.

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів є першим зобов’язальним міжнародним правовим документом, у якому закріплюється право на доступ до офіційних документів, що створюються органами державної влади. Конвенція містить мінімальні стандарти, які необхідно застосовувати при обробці запитів щодо доступу до офіційних документів (форма запитів) та процедури перегляду прийнятих рішень. Право доступу до офіційних документів має важливе значення для розвитку демократії, а також реалізації основних прав людини.

Захід відбувся в рамках проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» у партнерстві з Центром демократії та верховенства права.

 «Доступ до правди»