Чому не варто просити відеокоментар у запиті на публічну інформацію

26 Серпня 2020 07:40

Аби не отримати відмову на запит, варто запитувати саме публічну інформацію, а коментарі посадовців такою інформацією не є.

Галина Федорченко, журналістка регіонального телеканалу D1 міста Дніпра, подала два запити до Дніпровської міської ради щодо тем, досить актуальних для громади – проєкту «Індустріальний парк Innovation Forpost» та реконструкції площі Шевченка у місті.

Однак, перелічивши запитання у обох запитах, журналістка на додачу попросила «відеоінтерв’ю з цих питань».

Дніпровська міська рада відхилила обидва запити з однаковим формулюванням: «у своєму запиті ви просите надати відеокоментар із роз’ясненнями щодо деяких питань, що протирічить ст.19 Закону "Про доступ..."».

Медіаюрист та керівник правових проєктів  ГО «Інститут масової інформації» Роман Головенко підтверджує: відмова правомірна.

«На жаль, в цьому випадку змішалися інформаційний запит і прохання про коментар для ЗМІ на камеру. Не раджу журналістам таке робити, бо ніхто не зобов'язаний давати коментарі. Це два різні види відносин ЗМІ з органом влади. Тому краще у запиті запитувати про інформацію, а з прес-службою спілкуватись щодо коментаря», –  каже Роман Головенко.

 

«Доступ до правди»