Суд: Інформація про зарплату та премії керівника лікарні не є втручанням в приватне життя

24 Червня 2021 08:05

Журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Аліна Бекерук виграла суд у Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання щодо інформації про заробітну плату та премії керівника. Підприємство зобов’язали надати відповідь на запит та сплатити судовий збір.

Про це йдеться у рішенні Волинського окружного адміністративного суду від 4-го червня.

30 березня 2021 року журналістка «Сили правди» Аліна Бекерук звернулась із запитом про доступ до публічної інформації до Ковельського МТМО. У ньому вона запитувала про розмір заробітної плати разом із преміями, надбавками, доплатами до неї у 2020 році директора Валентина Вітра, кількість штатних працівників та розмір нарахованих їм премій у 2020 році.

Однак у відповіді Ковельське МТМО повідомило, що інформація про розмір заробітної плати керівника є втручанням в особисте життя.

«Відповідно до Постанови Пленуму ВАСУ № 10 від 29.09.2016 року запитувана Вами інформація не відноситься до категорії публічної інформації. Відповідно до статті 32 Конституції України «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України», – зазначили у відповіді на запит.

 Окрім того, підприємство вирішило розглядати питання про кількість працівників та отримані ними премії у 2020 році, відповідно до Закону України «Про звернення громадян» (упродовж одного місця). При тому, що запитувану інформацію журналістка мала б отримати відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (розглядається п’ять робочих днів).

Ще одну відповідь-відмову вона отримала і після повторного запиту до підприємства.

Наприкінці квітня журналістка «Сили правди» подала позов до суду через приховування інформації. Після цього, 29-го квітня, на електронну пошту надійшов лист від Ковельського МТМО, нібито датований 14-м квітня, у якому зазначалось, що інформаційний запит розглядатимуть упродовж 20-ти робочих днів, оскільки відповідь потребує опрацювання великого обсягу інформації.

Невдовзі підприємство надіслало чергову відповідь на запит. У ній надали інформацію про кількість штатних працівників та суму субвенції з державного та місцевих бюджетів, яку у 2020 році виділили на заробітну плату (у тому числі премії, доплати, надбавки) медичним працівникам підприємства, та суму, яку скерували на виплату премій. Вкотре Ковельське МТМО відмовилось надати інформацію про заробітну плату, надбавки, премії у 2020 році керівника Валентина Вітра. На підприємстві порадили шукати відповідь про зароблене у декларації посадовця.

«…за кошти державного та місцевого бюджету у 2020 році виплата заробітної плати керівнику Ковельського МТМО не здійснювалась. Детальна інформація про заробітну плату керівника Ковельського МТМО разом з преміями, надбавками та доплатами за 2020 рік розміщена у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції в розділі Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у вигляді декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», – йшлось у відповіді. 

Під час розгляду справи у суді у відзиві на позовну заяву представник Ковельського МТМО зазначив, що оскільки запит стосувався заробітної плати працівників Ковельського МТМО у 2020 році, то їх джерелами фінансування у першому кварталі минулого року були субвенції з державного та місцевих бюджетів. А від початку другого кварталу і до кінця 2020-го року відповідні виплати проводили за кошти отримані від Національної служби здоров’я України за надані медичні послуги. Відтак, представник підприємства зазначав, що ці кошти отримані в результаті провадження господарської некомерційної діяльності. Тому, на його думку, МТМО є розпорядником інформації, яка стосується лише використання бюджетних грошей.    

Однак суддя Волинського окружного адмінсуду Оксана Андрусенко не погодилась з підприємством, задовольнила позов журналістки Аліни Бекерук та визнала протиправними дії Ковельського МТМО. Вона зобов’язала повторно розглянути запит та надати інформацію про заробітну плату разом із преміями, надбавками, доплатами до неї у 2020 році директора закладу. Окрім того, Ковельське МТМО має сплатити 908 грн судового збору.

На це рішення упродовж 30-ти днів ще може бути подана апеляція.

Нагадаємо, раніше «Сила правди» відстояла у судах право на інформацію про податки волинських агропідприємств, які вирощують ягоди у Шацькому районі. Процес тривав майже півроку, після чого Головне управління Державної податкової служби у Волинській області надало вичерпну відповідь на запит.

Ще раніше «Сила правди» виграла суд щодо доступу до інформації про авто волинського лісгоспу. В касаційній інстанції журналісти добилися і інформації про відпустки, лікарняні та відрядження колишнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці.

 

«Доступ до правди»