Судове рішення: Імена та прізвища помічників суддів – публічна інформація

2 Грудня 2021 08:37

Поцікавтеся, як функціонують суди у вашій громаді.

Івано-Франківський окружний адмінсуд задовольнив позов юристки Фундації DEJURE Христини Буртник до ОАСКу, визнавши протиправною відмову надати інформацію про помічників суддів.  


У травні 2021 Христина Буртник звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва із запитом надати імена помічників суддів із зазначенням суддів, за якими вони закріплені. Проте ОАСК відмовив їй, обгрунтувавши це тим, що працівники не надали згоди на розголошення своїх імен.

Проте помічники суддів отримують зарплату з бюджетних коштів, а відповідно з коштів платників податків. Відповідно до законодавства така інформація не може бути обмежена у доступі. До того ж, ОАСК у своїй відповіді експертці не вказав, чим і кому загрожує розголошення ПІБ помічників суддів, тобто не провів "трискладовий тест", без якого відмова у доступі до інформації є протиправною.

Саме цими аргументами Івано-Франківський адмінсуд і мотивував своє рішення на користь Христини Буртник. 

Небажання ОАСКу надавати інформацію про помічників суддів може вказувати на те, що ці посади отримують недоброчесні кандидати, пов’язані з суддями не тільки професійними відносинами. Приміром, у розслідуванні журналістів програми «СХЕМИ: корупція в деталях» йшлося, що судді Конституційного Суду призначили своїми помічниками та науковими консультантами дружин та родичів своїх же колег – інших чинних або колишніх суддів КСУ. Призначення відбувалось поза конкурсом, за поданням самого судді.

Тепер Окружний адміністративний зобов’язаний надати ці дані у відповідь на запит Христини Буртник, а експерти Фундації зможуть проаналізувати працівників суду. Якщо ж ОАСК вирішить оскаржити рішення суду першої інстанції, активісти готові працювати задля отримання позитивного рішення і під час апеляції.

Нагадаємо, це не перший факт приховування публічної інформації Окружним адміністративним судом м. Києва. Раніше вони відмовили експерту Фундації DEJURE Андрію Химчуку у запиті про спеціалізацію їхніх суддів. Справа пройшла усі вітчизняні судові інстанції, але позов так і не задовольнили. Відповідну заяву тепер розглядатимуть у ЄСПЛ.

 

«Доступ до правди»