Судове рішення: громадяни мають право знати про податки агропідприємств

29 Січня 2021 08:00

Волинський окружний і Восьмий апеляційний адміністративні суди ухвалили рішення у справі за позовом журналістки «Сили правди» Оксани Петрук щодо забезпечення доступу до інформації про податки волинських агропідприємств, підтримавши вимоги заявниці. Про це повідомляє «Сила правди».

Процес тривав майже півроку, юридичну підтримку надавали адвокати ГО «Платформа прав людини». Волинський окружний адміністративний суд своє рішення ухвалив ще 15 вересня 2020 року, а апеляційний суд у Львові – 15 грудня 2020 року.

У відповідь на рішення суду ГУ ДПС у Волинській області 21 січня 2021 року інформацію надали,  однак повідомили, що мають намір оскаржувати рішення суду у касації.

Ще у червні 2020-го журналістка «Сили правди» звернулася до Головного управління Державної податкової служби у Волинській області із запитом про суми сплачених агропідприємствами, які вирощують ягоди у Шацькому районі, податків. Податківці спершу надали відповідь, зсумувавши податки семи різних суб’єктів господарювання. Інформацію по кожному підприємству окремо надавати відмовились. 

Суддя Віктор Валюх частково задовольнив вимоги журналістки: зобов’язавши податківців повторно розглянути запит із «застосуванням трискладового тесту» і надати обґрунтовану відповідь.

Волинські фіскали подали апеляційну скаргу на це рішення. Однак Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові був солідарний з волинськими колегами і залишив їх рішення без змін.

Головне управління ДПС в області надало «Силі правди» запитувану інформацію, проте продовжує боротись за право її не розголошувати в Касаційному адміністративному суді.

«Доступ до правди»

Колаж – «Сила правди»