Суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження на міську владу за перешкоджання рівненським журналістам

17 Січня 2023 00:00

Рівненський міськвиконком відмовився надати головному редактору «Четвертої влади» інформацію про виділення службового житла у місті, аргументуючи це воєнним станом.

Суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження за перешкоджання журналістській діяльності головному редактору рівненського видання «Четверта влада», якому міськвиконком, прикриваючись воєнним станом, відмовився надати інформацію про виділення службового житла у місті.

Про це повідомляє видання «Четверта влада».

19 серпня головний редактор видання Володимир Торбіч надіслав до Рівненської міської ради запит, в якому просив надати копії рішень міськвиконкому про надання службового житла в 2021-22 роках з іменами отримувачів та адресами нерухомості, копії дозволів виконкому на приватизацію службового житла та копії клопотань про надання службових житлових приміщень

25 серпня Торбіч отримав  відмову за підписом міського голови Олександра Третяка. Відмову мотивували тим, що під час воєнного стану може бути «обмежено право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію», а конкретніше – що інформація про виділення нерухомості «може становити шкоду, яка полягає у ймовірній небезпеці, загрозі життю та здоров’я працівників органів державної влади».

Медіаюрист громадської організації «Платформа прав людини» Євген Воробйов вважає таку відповідь незаконною, адже «саме по собі посилання на воєнний стан не є фактом вседозволеного обмеження у доступі до інформації журналіста».

«Відповідно до частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпоряджання державним, комунальним майном, зокрема й до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно», – коментує адвокат.

Також додає, що «обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ». Тому якби копії містили інформацію з обмеженим доступом (місце проживання, ідентифікаційний номер, дату народження), її могли заштрихувати, а для ознайомлення надати інформацію, доступ до якої необмежений.

Головний редактор «Четвертої влади» Володимир Торбіч двічі звертався із заявою про злочин в поліцію Рівненського району про перешкоджання його журналістській діяльності.

Однак там не вносили його заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хоча мали зробити це протягом 24 годин, як отримали звернення.

Тому 17 листопада Володимир Торбіч, за підтримки ГО «Платформа прав людини», подав до суду – і виграв. Рівненський районний суду зобов'язав начальника Рівненського районного відділення поліції № 1 «внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення».

Речниця Нацполіції Рівненщини Марія Юстицька підтвердила «Четвертій владі», що провадження таки відкрили за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України. Вона передбачає штраф у 850 гривень, 6 місяців арешту або обмеження волі до 3-х років.

Нагадаємо, у червні 2021 року сайт інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада»  зазнав потужної кібератаки, яка зупинила роботу ресурсу, після виходу розслідування про рівненського депутата та посадовця Святослава Стельмащука.

 

«Доступ до правди»