Суд зобов’язав Кілійську міськраду надати на запит усі розпорядження мера

13 Грудня 2019 08:15

П'ятий апеляційний адміністративний суд зобов'язав Кілійську міську раду розглянути запит репортерки Центру журналістських розслідувань та надати копії всіх розпоряджень мера за період його каденції. Таке рішення колегія суддів ухвалила 27 листопада. 

Як пише Центр журналістських розслідувань, журналістка Олеся Ланцман подала інформаційний запит до Кілійський міськради з проханням надати копії розпоряджень міського голови за період його каденції – з червня по грудень 2018 року. Однак мерія протягом чотирьох місяців не надавала цю інформацію, спочатку збільшивши термін відповіді на запит до максимального, а після – відповідаючи відписками. 

Відмову в доступі до інформації журналістка оскаржила в Одеському окружному адміністративному суді, який зобов'язав мерію надати копії документів. У свою чергу Кілійський міськрада подала апеляційну скаргу в П'ятий апеляційний адміністративний суд, який погодився з висновками суду першої інстанції та зобов'язав мерію надати всі копії розпоряджень. 

Важливо, що Кілійська міськрада 7 скликання не публікувала розпорядження екс-мера Тетяни Бойченко. У травні 2018 роки після виборів в Кілійську міську об'єднану територіальну громаду до обов'язків мера міста Кілія приступив Павло Бойченко. Проте, як і раніше, розпорядження голови ОТГ на сайті міськради публікуються нерегулярно. Крім того, на сайті немає жодного документа, який стосується адміністративно-організаційної діяльності, кадрових питань, а також інформації про відпустки та відрядження керівництва міста. Не публікується також інформація про розподіл бюджетних коштів. 

«Інформація про таких розпорядженнях міського голови має великий суспільний інтерес, оскільки раніше мерія використовувала бюджетні кошти на власний розсуд і не завжди про це звітувала. Так, вона закупила за бюджетні гроші чотири декоративні корабля. На ці вироби в мерії витратили 100 тисяч гривень (25 тисяч за кожен корабель)», - пише ЦЖР.

Рішення апеляційного суду набуло чинності й оскарженню не підлягає. Однак копії запитуваних документів Кілійська міськрада поки так і не надала.

Юридичну підтримку справі надавала адвокатка Людмила Опришко, ГО «Платформа прав людини», судовий збір сплатила ініціатива журналістки Надії Бабинської (Вірної) #Насудзадоступ.

«Доступ до правди»