Суд зобов’язав ДФС повторно розглянути запит запорізьких активістів

17 Січня 2017 11:44

Окружний адміністративний суд Києва виніс постанову у справі за позовом ЗОГО «Народний захист» щодо відмови Державної фіскальної служби України надати копію акту перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні. Своїм рішенням суд визнав відмову розпорядника надати інформацію протиправною і зобов’язав ДФС повторно розглянути запит та надати відповідь.

Про це повідомляє сайт Центру демократії та верховенства права, який забезпечив юридичну підтримку позову.

У своєму рішенні суд наголосив, що посилання ДФС України на конфіденційність такої інформації є неправомірним, оскільки положеннями частини 5 статті 6 Закону визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів.

Нагадаємо, що справа стосувалась відмови ДФС надати акт податкової перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні. Відомо, що ця перевірка виявила порушення у використанні лікарнею бюджетних коштів. Проти медустанови за заявою громадських діячів було відкрито кримінальне провадження за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Кримінальна справа на сьогодні закрита, хоча громадськість неодноразово домагалася від прокуратури її поновлення.

Як розповіла «Доступу до правди» Наталія Заболотна, керівник ГО «Народний захист», суд намагався  зняти відповідальність з ДФС України, визнавши його неналежним розпорядником, адже від початку запит було адресовано ДФС Запорізької області.

Проте запитувачка послалася на ст. 22 ч. 3 закону «Про доступ…», згідно з якою розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику.

 

«Якщо ДФС України нам відповідає на запит до ДФС ЗП, то останній перенаправив йому цей запит як належному розпоряднику. При цьому з відповіді ДФС України не випливає, що вони не володіють запитуваною інформацією, навпаки вони відмовляють нам в її наданні. Тобто цією  відповіддю вони фактично взяли на себе повноваження належного розпорядника», - прокоментувала Наталія Заболотна. 

Переглянути постанову в Судовому реєстрі

«Доступ до правди»

Читайте також:

 

Суд з ДФС: чому фіскали приховують акт перевірки запорізької комунальної лікарні?