Суд визнав Держгеокадастр винним у ненаданні інформації про учасників АТО, що отримали землю

3 Липня 2017 11:29

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов громадського активіста до Держгеокадастру в  Одеській області у справі з доступу до публічної інформації. Про це повідомляє Центр демократії та верховенства права.  

Запитувач намагався отримати інформацію про дозволи на розробку проекту землеустрою на території Одеської області.

Справу у суді підтримав Фонд захисту права на доступ до інформації.

Свою відмову розпорядник обґрунтовував тим, що запитувана інформація насправді не є створеною (а отже, не є публічною), а інформація про учасників АТО, які отримали дозволи на розробку проектів землеустрою на території Одеської області, належить до категорії інформації із обмеженим доступом.

У своєму рішенні суд врахував доводи адвоката позивача та визнав відмову розпорядника протиправною. Щодо аргументів відповідача суд зазначив:

«… не підлягає обмеженню в наданні за запитами про публічну інформацію інформація про прізвища, ім’я, по батькові фізичних осіб, яким відповідно до ЗК України були надані дозволи на розробку проектів землеустрою. Якщо у правовому акті органу влади міститься інша інформація, яка має ознаки конфіденційної, то при наданні документів вона підлягає вилученню у спосіб, який унеможливлює її з’ясування… суд відхиляє доводи відповідача про те, що запитувана інформація щодо фізичних осіб, яким були надані дозволи на розробку проекту землеустрою в межах повноважень, підлягає віднесенню до обмеженої (конфіденційної) в аспекті змісту запитів, оскільки вона цілком узгоджується із ч.5 ст.6 Закону», - зазначено у постанові суду.

Також суд зазначив, що визначальним для публічної інформації є те, що вона заздалегідь зафіксована будь-якими засобами та на будь-яких носіях та знаходилась у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації. Якщо запит стосується інформації, яка міститься в кількох документах і може бути зібрана і надана без значних інтелектуальних зусиль (наприклад, без проведення додаткового змістовного аналізу), то така інформація відповідає критеріям «відображеності та задокументованості» і є публічною.

 

«Доступ до правди»