Суд: витрати комунальних підприємств на транспорт – це публічна інформація

29 Червня 2021 08:53

Редакція дніпровського видання «Лица» відстояла в суді право на публічну інформацію про витрати на транспорт КП «Теплоенерго».

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду зобов’язав комунальне підприємство «Теплоенерго» Дніпровської міської ради надати наступну публічну інформацію:

відомості стосовно всіх транспортних засобів, якими на праві власності, оренди тощо користується комунальне підприємство «Теплоенерго», а саме:

№ з/п

марка та модель транспортного засобу

рік випуску

державний номер

 VIN-код, дата останньої реєстрації.

Відповідне рішення опублікували в Єдиному держреєстрі судових рішень.

У лютому 2021 року директор «Теплоенерго» Клименко Андрій Володимирович відмовився надати цю інформацію, тому що начебто вона не відноситься до публічної.

Тоді газета «Лица» (редакція та видавець – Громадська організація «Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я», ГО «ЛАРП») подала позов до адмінсуду.

«Суд зазначає, що запит позивача є запитом на отримання публічної інформації, оскільки запитувані відомості про транспортні засоби, якими на праві власності, оренди тощо користується комунальне підприємство «Теплоенерго», оскільки відповідач здійснює закупку, ремонт та утримання транспортних засобів за бюджетні кошти. Проте, замість надання повної та достовірної інформації на запит позивача, відповідач в порушення означених вище положень Закону України «Про доступ до публічної інформації», обмежив доступ до такої інформації», – йдеться в рішенні суду.

При цьому в минулому році директор «Теплоенерго» Клименко оголосив непублічною інформацію про свою заробітну плату. Зараз же кожен може побачити у Єдиному державному реєстрі декларацій, що завдяки КП «Теплоенерго» Андрій Клименко торік отримав більше двох мільйонів гривень: 2.011.031 гривню доходу. Ще 10 тисяч гривень у сім’ю принесла допомога по догляду за дитиною до трьох років. При цьому чистий збиток Комунального підприємства «Теплоенерго» Дніпровської міської ради торік склав 651 мільйон гривень, що у 1,7 рази більше, ніж чистий збиток за 2019 рік, коли Андрій Клименко отримав завдяки КП «Теплоенерго» 1.339.872 грн доходу.

«Доступ до правди»