Суд вирішить, чи надавати на запит інформацію про науковий ступінь лікарів

5 Вересня 2018 09:01

Андрій Романенко, журналіст та громадський активіст, координатор «Дій! Краматорськ», звернувся з позовом до Донецького окружного адміністративного суду.

Раніше Романенко надіслав до Краматорської міської ради запит на інформацію, в якому просив надати повний перелік співробітників комунальних медичних установ, які мають наукові ступені на вчені звання.

Проте йому було відмовлено через те, що надання такої інформації, на думку розпорядника, потребує виконання спеціальних дій, спрямованих на створення інформації шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних, що не підпадає під визначення публічної.

Романенко вважає такий аргумент протиправним і в позові посилається на п.1 роз’яснень Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України №10 від 29.09.2016 р. «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації»:

«Якщо запит стосується інформації, яка міститься в кількох документах і може бути зібрана і надана без значних інтелектуальних зусиль (наприклад, без проведення додаткового змістовного аналізу), то така інформація відповідає критеріям «відображеності та задокументованості» і є публічною».

«Вважаю, що відкриття особової справи лікаря і перенесення в перелік за предметом запиту інформації щодо наукових досягнень не потребує значних інтелектуальних зусиль від відповідача», - зазначається в позові.

Андрій Романенко також наголошує на тому, що інформація про науковий потенціал і можливості лікарів Краматорська є надактуальною, якої потребує вся громада міста.

«По-перше, лікарняні заклади міста нещодавно отримали статус клінічної бази для Донецького національного медичного університету імені Горького. Таким чином рівень краматорських лікарів та їх інноваційна наукова діяльність впливає не лише на якість медичних послуг у місті, а й на якість та ґрунтовність підготовки молодих фахівців. По-друге, зараз розглядається будівництво у Краматорську спеціалізованої обласної лікарні 3 рівня. Не викликає сумнівів, що сучасна спеціалізована лікарня це не лише стіни та облачення, а перш за все кваліфіковані лікарі, які займаються постійним підвищення кваліфікації, проводять наукові дослідження та опановують сучасні світові практики лікування. По-трете, тема якості медичних послуг постійно обговорюється в місцевих ЗМІ, особливо після того, як городяни втратили можливість користуватися обласними лікарнями, які залишилися в окупованому Донецьку», - так він обгрунтовує у позові суспільну значущість.

Юридичну допомогу запитувачеві надає медіаюрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

«Доступ до правди»