Суд вирішить, чи є відкритою інформація про те, скільки парки заробляють на алкоголі

14 Вересня 2018 11:08

Андрій Романенко, журналіст та громадський активіст, координатор «Дій! Краматорськ», звернувся з позовом до Краматорського міського суду Донецької області, у зв’язку з тим, що комунальне підприємство «Об'єднання парків культури та відпочинку» не надало йому відповіді на запит.

У запиті активіст вимагав таку інформацію: 

  1. Відомості про щомісячний обсяг реалізації алкогольних напоїв КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» в період с 1 січня 2016 по 31 грудня 2016 року в натуральних вимірах, та у грошовому еквіваленті
  2. Відомості про щомісячний обсяг реалізації алкогольних напоїв КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» в період с 1 січня 2017 по 31 грудня 2017 року в натуральних вимірах, та у грошовому еквіваленті
  3. Відомості про щомісячний прибуток, отриманий КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» від торгівлі алкогольними напоями, за період з с 1 січня 2016 по 31 грудня 2016.
  4. Відомості про щомісячний прибуток, отриманий КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» від торгівлі алкогольними напоями, за період з с 1 січня 2017 по 31 грудня 2017.
  5. Відомості про щомісячний обсяг реалізації тютюнових виробів  КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» в період с 1 січня 2016 по 31 грудня 2016 року в натуральних вимірах, та у грошовому еквіваленті
  6. Відомості про щомісячний обсяг реалізації тютюнових виробів  КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» в період с 1 січня 2017по 31 грудня 2017 року в натуральних вимірах, та у грошовому еквіваленті
  7. Відомості про щомісячний прибуток, отриманий КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» від торгівлі тютюновими виробами  , за період з с 1 січня 2016 по 31 грудня 2016.
  8. Відомості про щомісячний прибуток, отриманий КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» від торгівлі тютюновими виробами, за період з с 1 січня 2017 по 31 грудня 2017. 

У позові Романенко посилається на ч. 5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», відповідно до якої не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. 

Також у позові обґрунтовується, чому відповідач – комунальне підприємство – є розпорядником інформації, а також те, що ця інформація є суспільно важливою. 

«Як свідчать численні публікації в засобах масової інформації відповідач постійно опиняється в епіцентрі скандалів, пов’язаних з можливими порушеннями прав споживачів, не ефективним витраченням бюджетних коштів чи майном та введенням громадськості в оману», – ідеться в позові.   

Зазначені публікації, які є доказом суспільної важливості теми, Романенко додав до позову.

Юридичну допомогу надає ГО «Плафторма прав людини»

«Доступ до правди»