Суд скасував ліквідацію двох сільських шкіл через порушення права на доступ

26 Листопада 2019 09:56

У Запорізькій області суд вирішив, що порушення вимог оприлюднення проектів рішень щодо доступу до публічної інформації є підставою для скасування прийнятого рішення. Про відповідну справу йдеться в огляді судової практики у сфері доступу до публічної інформації, що її здійснює Український інститут із прав людини.

Заявник оскаржував несвоєчасність оприлюднення проектів рішень Великобілозерської сільської ради про припинення шляхом ліквідації двох загальноосвітніх шкіл. Рішення були прийняті у червні 2018 року, а проекти цих рішень були оприлюднені за один день до дати їх розгляду.

При цьому сільською радою під час судового засідання не було доведено наявність у цій справі надзвичайних ситуацій та невідкладних випадків, за яких проекти не могли бути оприлюднені раніше.

Третій апеляційний адміністративний суд постановив, що вказані обставини свідчать про порушення сільською радою при прийняття спірних рішень, обов’язкової процедури оприлюднення проектів.

Суд послався зокрема і на частину 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття».

Читайте також: Школа не надала інформацію про фінансування: «Усе на сайті казначейства»

Крім того, було зазначено, що оскільки оскаржувані рішення сільської ради мають безпосередній вплив на гарантовані державою права дітей на загальну середню освіту, тому важливим аспектом при прийнятті таких рішень органами місцевого самоврядування є врахування думки членів територіальної громади та насамперед батьків дітей, які навчаються в школах.

В УІПЛ наголошують, що в селі не проводилося жодних громадських слухань чи консультацій із громадськістю щодо забезпечення належного доступу дітей до загальної середньої освіти.

Тому відповідне рішення сільської ради Третім апеляційним адміністративним судом визнано протиправними та скасовано. Наразі касаційна скарга на прийняте рішення перебуває на розгляді у Верховному Суді. «Доступ до правди» стежить за розвитком цієї справи. 

Читайте також: Персональні дані чи публічна інформація? Як суд визначив суспільний інтерес у запиті про освіту вчителів

«Доступ до правди»