Суд відкрив провадження у справі про ненадання декларації голови СБУ

22 Січня 2020 10:20

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом проти Служби безпеки України через відмову надати декларацію про доходи очільника спецслужби Івана Баканова. Про це свідчить ухвала від 14 січня.

Зазначається, що суд розглядатиме позов за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Читайте також: Журналістка позивається до СБУ через відмову надати декларацію Баканова

Нагадаємо, в грудні 2019 року журналістка й координаторка ініціативи OpenUp Надія Бабинська (Вірна) подала позов проти Служби безпеки України через відмову надати копію декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2018 рік очільника СБУ Івана Баканова.

Відмова була мотивована тим, що деклараціям нібито надається гриф обмеження доступу відповідно до законодавства про державну таємницю. Крім того, в СБУ зазначили, що здійснення контролю та перевірки таких декларацій віднесено до повноважень НА3К, а доступ до автоматизованої системи та робочих місць, де зберігаються декларації працівників СБУ, передбачає в обов'язковому порядку присутність уповноважених посадових осіб НА3К під час входу до приміщення. Тому СБУ нібито не може самостійно здійснювати доступ до декларацій своїх працівників.

10 грудня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва залишив позовну заяву без руху, пояснивши це тим, що мовляв, «у матеріалах, доданих до позовної заяви відсутня копія паспорту позивача як документа, що підтверджують наявність у ОСОБА_1 процесуальної правосуб`єктності».

Читайте також: Щодо неправомірності відмови СБУ надати декларацію Баканова: «Доступ регламентовано законом, а не правилами системи»

Як повідомлялося, раніше Служба безпеки офіційно відмовила журналістам в ознайомленні з декларацією про доходи Івана Баканова.

У грудні 2016 року журналісти програми «Схеми» повідомили, що СБУ засекретила декларації своїх працівників і до них не має доступу навіть НАЗК.

6 березня 2017 року громадська організація «Центр протидії корупції» подала до суду на Службу безпеки України через засекречення інформації про декларації співробітників цього відомства.

«Визнання керівництвом СБУ інформації про декларації державною таємницею, подачу декларацій не до НАЗК, а у власну закриту систему невідомого походження, доступ до якої мають тільки в службі, активісти вважають незаконним», – заявили в організації.

23 жовтня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва повністю відмовив у задоволенні позову «Центру протидії корупції», визнавши засекречування електронних декларацій керівництва Служби безпеки України законним.

Проте Верховний Суд дійшов до висновку, що спірне рішення позбавляє позивача будь-якої можливості здійснювати свою статутну діяльність та реалізовувати конституційне право на вільний збір інформації, гарантоване Конституцією, а тому частково задовольнив касаційну скаргу  й постановив скасувати постанови двох попередніх інстанцій. 24 жовтня 2018 року справу направили на новий розгляд.

Читайте також: Розсекречення декларацій працівників СБУ: що стало підставою для рішення ВСУ

«Доступ до правди»