Суд у Тернополі підтвердив, що податкова має надавати перелік орендарів та суму надходжень до бюджету з плати за землю

23 Травня 2016 13:55

Безпідставно відносячи інформацію до конфіденційної та використовуючи це як мотив у відмові в наданні інформації на інформаційні запити, в.о. начальника Тернопільської ОДПІ вчинив адміністративне правопорушення, – до такого висновку дійшов Тернопільський міськрайонний суд, розглянувши звернення Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про притягнення до адміністративної відповідальності.

Звернення стосувалося скарги громадянина, який звернувся до Тернопільської ОДПІ із запитом, у якому просив надати:

- копії звітів Буцнівської сільської ради щодо надходжень коштів до бюджету ради з орендної плати за земельні ділянки за період 2011 – 2014 рр.;

- копії переліку орендарів, з якими укладено договір оренди землі на початок 2011-1014 рр. (окремо за кожен рік), про які ОМС повинен сповіщати податкову інспекцію до 01 лютого кожного наступного року та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих чи розірвання договорів;

- копії звернення голови ради від 15.02.2012р. №14 щодо зволікання з укладенням договорів про оренду земельних ділянок суб’єктами господарської діяльності;

- іншу кореспонденцію податкової інспекції з радою щодо орендної плати за земельні ділянки.

Проте листом за підписом в.о. начальника Тернопільської ОДПІ запитувачеві було відмовлено у наданні інформації, а запитувану інформацію кваліфіковано як конфіденційну.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надіслав до Тернопільської ОДПІ роз’яснення Уповноваженого щодо  інформації про розпорядження бюджетними коштами та неправомірності відмови у наданні інформації на підставі того, що документ містить конфіденційну інформацію, а також лист із вимогою надати інформацію на запит.

У роз’ясненні наголошується: «З метою забезпечення балансу між інтересом особи у обмеженні доступу до інформації про себе та правом суспільства знати суспільно-необхідну інформацію, низкою законів передбачено випадки, коли поширення персональних даних особи може здійснюватись без згоди особи. Такі випадки передбачаються положенням статті 5 Закону «Про доступ до публічної інформації», відповідно до якої не належать до інформації з обмеженим доступом, персональні дані, зокрема, про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Обмежуються лише випадки, коли надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Попри те, що у судовому засіданні представник ОДПІ винним себе у вчиненому адміністративному правопорушенні не визнав, запитувачеві було надано запитувану інформацію в повному обсязі.

Переглянути постанову у Судовому реєстрі

 

«Доступ до правди»