Суд: «Нафтогаз» має надати прізвища працівників, які отримали премії за Стокгольмський арбітраж

29 Січня 2019 11:14

Суд задовольнив позов ГО «Український інститут з прав людини» до НАК «Нафтогаз» щодо надання інформації про прізвища, імена, по батькові та посади всіх співробітників і членів правління ПАТ «НАК Нафтогаз України», які отримали премії у зв’язку з перемогою у Стокгольмському суді у спорі з ПАТ «Газпром». Відповідне рішення Окружного адміністративного суду міста Києва опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
НАК «Нафтогаз» обстоював, що така інформація є конфіденційною та відомостями про відносини майнового характеру, які не можуть бути оприлюднені без згоди особи.
Однак суд не встановив наявність правових підстав для відмови у наданні такої інформації.

Зокрема суд зазначив, що згідно вимог частин першої та другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформацією з обмеженим доступом є: 1) конфіденційна інформація; 2) таємна інформація; 3) службова інформація.

Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог: 1)  виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя; 2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; 3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

«Суд звертає увагу, що матеріали справи не містять доказів, що підтверджують віднесення запитуваної позивачем інформації та документів до інформації з обмеженим доступом. Крім того, матеріали справи не містять доказів на підтвердження наявності сукупності ознак встановлених частиною другою статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" для обмеження відповідачем доступу до запитуваної інформації», – ідеться в рішенні суду.

«Вже не перший раз суд вказує ПАТ «НАК Нафтогаз» про те, що відомості про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати керівництву підприємства є інформацією, що становить суспільний інтерес та в розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації» є публічною інформацією. Відтак, чекаємо набуття рішенням законної сили та виконання», – пише «Український інститут з прав людини» з своїй сторінці у Фейсбуку.

«Доступ до правди»