Суд: Генплан Краматорська – це не службова інформація

5 Грудня 2018 11:15

Донецький окружний адміністративний суд задовольнив у повному обсязі вимогу активіста Андрія Романенка, «Дій! Краматорськ», надати йому на запит копію Генерального плану міста Краматорськ. Засідання відбулося учора, 4 грудня 2018 року.

Раніше Романенко надсилав запит до Краматорської міської ради, в якому просив надати копію генерального плану (графічну та описову частину) Краматорська.

«У разі відсутності  зазначеної інформації в електронному вигляді, прошу письмово повідомити про час та місце ознайомлення з інформацією яку я запитую», - ішлося в інформаційному запиті.     

Проте йому було відмовлено в наданні запитуваної інформації через те, що нібито розробник генерального плану – ЗАТ ТПІ «Донбасцивіль-проект» встановив гриф на дану інформацію «для службового користування» і міська рада нічого з цим зробити не може.

У позові запитувач зокрема посилався на ч.11 ст.17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», де зазначено:

«Матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити інформацію з обмеженим доступом та бути обмеженими в доступі. Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується відповідно до вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" шляхом надання їх за запитом на інформацію, оприлюднення на веб-сайті органу місцевого самоврядування, у тому числі у формі відкритих даних, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, у загальнодоступному місці у приміщенні органу місцевого самоврядування».

Також позивач просив суд звернути увагу, що в Постанові Пленуму ВАСУ №10 від 29.09.2016 р. «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації» в частині вирішення питань щодо службової інформації зазначено, в т.ч., наступне:

«5.15. Важливою ознакою документів, у яких може міститися службова інформація, є те, що вони передують публічному обговоренню або прийняттю рішення з певного питання. Це означає, що після публічного обговорення чи прийняття рішення відомості, що містяться в документах, які створювались або знаходяться у володінні розпорядника і стосуються підготовки, обговорення, розгляду та прийняття цього рішення, втрачають статус службової інформації. Наприклад, підготовці проекту нормативно-правового акта може передувати підготовка його концепції, збір пропозицій структурних підрозділів, підготовка першого тексту проекту, обмін службовими записками з приводу положень проекту, доручення керівництва органу щодо змісту та строків підготовки і т.д. Усі ці документи втрачають статус «для службового користування» після публічного обговорення або прийняття нормативно-правового акту».

Мотивувальну частину рішення суду буде опублікована згодом. Також невідомо, чи Краматорська міська рада оскаржуватиме дане рішення.

«Доступ до правди»