Суд дозволив ректорові ДонНУ не надавати декларацію. Кушнір: «Це постанова переможця конкурсу екстрасенсів»

15 Лютого 2017 13:50

Суддя Вінницького міського суду Іванченко Я.М. закрив справу проти ректора Донецького національного університету щодо відмови надати копію декларації за 2014 – 2015 рік. Інформацію про майно та доходи у ректора запитував благодійний фонд «Україна – Георгія».

Ректор ДонНу пояснив суду свою відмову надавати інформацію наступним чином:

«…інформації на запит не надав з тих підстав, що Донецький обласний благодійний фонд «Україна-Георгія» перебуває на непідконтрольній державі Україні території  та дана інформація може бути використана злочинною організацією ДНР».

БФ «Україна-Георгія» звернувся зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Омбудсман відкрив провадження проти ректора ДонНУ і вже після цього справа потрапила до суду.

Вінницький міський суд не побачив склад правопорушення у діях ректора:

«Відповідно до ст.252 КУпАП суд під час розгляду справ про адміністративні правопорушення за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Таким чином, на підставі досліджених доказів та в їх сукупності, суд приходить до переконання, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 212-3 КУпАП.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне відповідно до ч.1 ст. 284, п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності, передбаченої ч.4 ст. 212-3 КУпАП, закрити, у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення».

Ірина Кушнір, начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Секретаріату Омбудсмана, вважає таку постанову суду неаргументованою. На своїй сторінці у мережі Фейсбук вона прокоментувала рішення суду:

«…В постанові відсутня мотивація, чому суд прийшов до такого висновку. Я прийму будь-яке переконання судді, але якщо воно буде обґрунтоване. Ця постанова – не застосування права судом, це постанова переможця конкурсу екстрасенсів».

Благодійний фонд «Україна-Георгія» повторно надіслали запит на отримання публічної інформації, аби побачити декларацію ректора ДонНУ, однак знову отримали відмову. Фонд вдруге звернувся до офісу Омбудсмана і справа знову очікує на розгляд у Вінницькому суді.

 

«Доступ до правди»