Створити портал відкритих даних у своєму місті: алгоритм дій

13 Грудня 2021 09:23

Наразі понад 10 міст розгорнули власні портали відкритих даних. Зробити це може кожен населений пункт, скориставшись чітким алгоритмом дій.

Наразі власні міські портали відкритих даних мають Маріуполь, Запоріжжя, Слов’янськ, Львів, Харків, Дніпро, Київ, Дрогобич, Вінниця, Хмельницький, Кременчук, Дубно, Кривий ріг, Краматорськ та інші українські міста.

Як отримати власний портал відкритих даних, розповідав під час онлайн-події «Відкриті дані місцевого самоврядування: тягар для галочки чи реальна потреба» Михайло Корнєєв, керівник експертної групи з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України.

Алгоритм дій:

1. Офіційний лист. Зверніться до Мінцифри (через СЕВ) з офіційним листом про намір отримати програмне забезпечення «Типове рішення місцевого порталу відкритих даних».

2. Меморандум про наміри. Меморандум укладається між: Олексієм Вискубом, першим заступником Віце-прем'єр-міністра України - Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, та головою керівного органу в вашій системі органів місцевого самоврядування. Драфт меморандуму підлягає узгодженню.

3. Аудит публічної інформації. Буде проведено загальний аудит публічної інформації як у виконавчому органі, так і в усіх структурних підрозділах ОМС.

4. Навчання роботі з відкритими даними. Мінцифри проводить навчання для відповідальних осіб вашого ОМС щодо роботи з відкритими даними: збір, обробка та публікація.
Створення внутрішньої нормативної бази. Мінцифри допомагає складати та приймати внутрішні акти для врегулювання питань нормативно-правового, організаційного й кадрового забезпечення, прописувати функціональні обов'язки визначених відповідальними осіб чи структурних підрозділів.

5. Передача програмного забезпечення «Типове рішення місцевого порталу відкритих даних». Програмне забезпечення передається шляхом укладення ліцензійного договору на умовах надання невиключної ліцензії на безоплатній основі. Розміщення (хостинг) програмного забезпечення здійснюється за рахунок коштів вашого ОМС. Отримання невиключної ліцензії надає можливість зокрема здійснювати адаптацію, модифікацію та внесення інших змін до програмного забезпечення, до його візуальної складової (користувацького інтерфейсу), що не мають суттєвого впливу на функціонування програмного забезпечення. При внесенні змін до програмного забезпечення мають враховуватися вимоги нормативно-правових актів, що вже прийняті або будуть прийняті у майбутньому.

 

Звертайтесь до Мінцифри – і хай вже зовсім скоро у вашому ОМС з’явиться портал відкритих даних.

 

«Доступ до правди»