Справу про декларацію керівника «Рівнегазу» Петра Дубаса розгляне Європейський суд з прав людини

2 Лютого 2017 13:57

Журналіст інтернет-порталу «Четверта влада» Юрій Горбач, Рівне, звернувся до Європейського суду з прав людини через невиконання рішення українського суду щодо оприлюднення ПАТ «Рівнегаз» декларації про майно і доходи свого керівника, екс-депутата Рівненської обласної ради Петра Дубаса. Про це повідомляє «Четверта влада».

Позивач просить визнати порушення статей 6 (Право на справедливий суд), 10 (Свобода вираження поглядів) та 13 (Право на ефективний засіб юридичного захисту) Конвенції про права людини.

«Журналіст не отримав суспільно важливу інформацію, яку суд зобов`язав йому надати. В аналогічних справах Європейський суд вже встановлював порушення статті 10 Конвенції, що дає нам надію на позитивний результат розгляду нашої заяви», – каже Людмила Опришко, медіа-юрист, яка готувала документи до ЄСПЛ.

Скаргу було подано кілька днів тому. Розгляд справи у Європейському суді, за попередніми оцінками, може тривати кілька років.

Нагадаємо, колишній депутат Рівнеоблради та голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас уникає виконання судового рішення стосовно надання журналістам його декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік. Отримати цю інформацію журналісти намагаються ще з травня 2015 року.

І Житомирський апеляційний адміністративний суд, і Рівненський окружний адміністративний суд вирішили, що ПАТ «Рівнегаз» зобов`язане надати копію декларації про майно і доходи колишнього депутата Рівненської обласної ради Петра Дубаса журналісту «Четвертої влади».

Однак, добровільно голова правління ПАТ «Рівнегаз» надавати документ не захотів, а виконавча служба не зуміла зобов`язати його це зробити. Тому портал «Четверта влада» звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції, прокуратури та поліції.

Рівненська поліція не захотіла відкривати кримінальне провадження проти посадових осіб ПАТ «Рівнегаз» через ухилення від виконання судового рішення, тому журналісти оскаржили дії правоохоронців до суду. У січні Рівненський міський суд зобов`язав поліцію таки відкрити кримінальне провадження

 

 «Доступ до правди»