Справа про нагороджених зброєю: «Українські новини» добилися відновлення виконавчого провадження проти МВС

1 Жовтня 2018 10:33

Київський апеляційний адміністративний суд задовільнив позов «Українських новин» і зобов’язав Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відновити виконавче провадження за невиконання МВС України в повному обсязі судового рішення про надання інформації щодо нагороджених міністром Арсеном Аваковим відомчою відзнакою «Вогнепальна зброя».

Про це йдеться в постанові Київського апеляційного адміністративного суду від 24.09.2018 року, пишуть «Українські новини».

Читайте також: «Українські новини» не можуть добитися роботи від Виконавчої служби: суд перенесено втретє

«Скасувати постанову Головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Шевченка М.Р. від 31 січня 2018 року про завершення виконавчого провадження №53217860», - говориться в судовому рішенні.

Читайте також: «Українські новини» vs Виконавча служба: історія виконавчого провадження з доступу

Як відомо:

У березні 2016 року «Українські новини» подали позов до Окружного адміністративного суду Києва, де оскаржили незаконну відмову МВС надати списки нагороджених осіб.

Всі судові інстанції аж до Вищого адміністративного суду України визнали відмову МВС надавати списки нагороджених осіб незаконною.

Читайте також: Судове рішення не виконане: «Українські новини» далі судяться з Аваковим за ненадання списку нагороджених зброєю

З жовтня 2016 року «Українські новини» намагаються добитися виконання міністерством судових рішень. МВС повернуло редакції сплачені за судовий збір кошти, проте інформацію прислали у спотвореному вигляді: в міністерстві протягом трьох місяців прибирали з 400 запитуваних копій наказів прізвища нагороджених осіб і порціями надсилали копії до редакції.

«Українські новини» звернулися до Державної виконавчої служби. За відкриття виконавчого провадження сплачується збір 6,5 тис грн.

Департамент виконавчої служби у грудні 2016 року відкрив виконавче провадження за невиконання МВС рішень суду. Однак не вчинив жодних дій, щоб змусити міністерство повторно розглянути запит та надати редакції інформацію. Підрозділ Мінюсту відмовлявся відповідати на клопотання державному виконавцю з проханням повідомити, чи збирається він перевіряти факт виконання боржником (МВС) рішення суду. У січні 2018 року виконавчу справу було закрито.

Восени 2017 року «Українські новини» подали до суду вже на Виконавчу службу. Тепер Виконавча служба зобов’язана відновити провадження і добитися від Міністерства внутрішніх справ України та міністра Авакова виконання в повному обсязі судових рішень.

Читайте також: Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

«Це нова надія побачити нарешті списки людей, яких міністр МВС вважає гідними нагороди вогнепальною зброєю. Уже третій рік тривають судові розгляди, і від прецеденту в нашій справі буде залежати, чи зможуть люди дізнатися, як саме МВС розпоряджається державним майном – нагородною зброєю. Заохочує міністр кращих, або потайки дарує своїм дружкам, керівникам та однопартійцям? Судячи з того, як довго і запекло МВС охороняє списки нагороджених, якими ми повинні пишатися і знати в обличчя, їм є що приховувати – міліцейська зброя йде не в ті руки», – прокоментував рішення суду директор «Українських новин» Денис Іванеско.

Як повідомляли «Українські новини», міністр МВС  Аваков нагородив вогнепальною зброєю 88 народних депутатів і ряд своїх політичних соратників.

Зокрема, Петру Порошенко дістався від Авакова американський пістолет Jones 1911, Турчинову – пістолет ПСМ-05, відразу два пістолети – АПС і маузер Аваков подарував депутату, якого УН називають його «гаманцем», Ігорю Котвицькому, а Гройсману і Яценюку видав по штурмовій гвинтівці «Форт-224».

Аваков також подарував депутату Пашинському пістолет Glock 19, з якого той прострілив перехожому ногу.

«Українські новини» також з'ясували, що Аваков роздає зброю цивільним особам, не маючи на це законних повноважень, оскільки дисциплінарний статут МВС дає міністру право нагороджувати зброєю виключно «керівний склад працівників МВС».

«Доступ до правди»

Читайте також:

«Українські новини» vs Виконавча служба: історія виконавчого провадження з доступу
Суд «Українських новин» проти виконавчої служби призначено на 20 березня

Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Судове рішення не виконане: «Українські новини» далі судяться з Аваковим за ненадання списку нагороджених зброєю

Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю