Соломія Бобровська: Інформаційний комісар зможе посилити контроль за дотриманням законодавства

2 Грудня 2020 10:59

Народна депутатка від партії «Голос» Соломія Бобровська, в минулому громадська активістка, співзасновниця «Євромайдан SOS», нині є заступницею голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років. За час своєї роботи в громадському секторі неодноразово писала запити і має позитивний досвід, адже відповіді отримувала вчасно.

Ми поінформували депутатку про діяльність робочої групи під головуванням народної депутатки Євгенії Кравчук, заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ.

Група напрацьовує суттєві правки до законопроекту 2381 та інших законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні. Одне з завдань групи – врахувати пропозиції, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи», а фахівці, які виступили під час заходу, очолили підгрупи робочої групи.

- Соломіє, як ви оцінюєте чинне законодавство в сфері доступу?

- Загалом, наше законодавство щодо доступу до публічної інформації достатньо добре виписане. В ньому містяться всі необхідні норми для належної роботи розпорядників та процедури, за якими запитувачі можуть отримувати доступ до публічної інформації.

Проте серйозною проблемою є те, що немає невідворотності настання відповідальності за порушення права на доступ до інформації. Це призводить до нехтування виконанням законодавства певними розпорядниками, ненадання суспільної важливої інформації на запити.

- Чи підтримуєте ідею створення інституту інформаційного комісара, який опікуватиметься питаннями захисту права на доступ до інформації?

 - Запровадження інституту інформаційного комісара підтримую. Інформаційний комісар розвантажив би офіс Уповноваженого з питань прав людини, бо, на жаль, скарг дуже багато, а ми ж розуміємо, що громадяни не завжди отримують відповіді на свої запити, або отримують часткові відповіді, не по суті. Завдяки впровадженню інституту інформаційного комісара можна буде забезпечити повноцінний контроль та моніторинг за дотриманням законодавства в сфері доступу до публічної інформації.

«Доступ до правди»