Смерть через запит: убивцю словацького журналіста посадили на 23 роки

8 Квітня 2020 07:21

Словацький суд засудив колишнього військового Мірослава Марчека до 23 років ув'язнення за розстріл журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової у лютому 2018 року. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на словацьке видання Dennik N.

Суд врахував, що Марчек зізнався в убивстві та співпрацював зі слідством. Прокурор просив для нього 25 років ув’язнення.

«Це було холоднокровно і злочинно. У потерпілих не було можливості захиститися», – сказала головуюча суддя спеціалізованого кримінального суду Рузена Сабова на слуханнях в місті Пезінок на північ від Братислави.

Після засудження Марчека як виконавця убивства шанси бізнесмена Маріана Кочнера у справі погіршуються, відзначає видання. Слідство вважає, що саме Кочнер віддав наказ убити Куцяка за його журналістську діяльність.

Нагадаємо, Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову було убито 21 лютого 2018 року. Резонансне убивство викликало великі протести в Словаччині, після чого прем'єр-міністр Роберт Фіцо, міністр внутрішніх справ Роберт Каліняк і глава поліції Тібор Гаспар були змушені подати у відставку. 

Колишній військовий Мирослав Марчек, зізнався, що саме він стріляв у журналіста та його наречену.

Причиною вбивства, стверджують прокурори, стала журналістська діяльність Куцяка. Вони заявляли, що контракт на вбивство вартував 70 тисяч євро. Кучак працював в Aktuality.sk, провідному новинному порталі новин Словаччини. У співпраці з Проектом звітності з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією (OCCRP) він розслідував, діяльність одного із найбагатших та найжорстокіших італійських кримінальних синдикатів, Ndrangheta, що проник в його країну. Згідно з його розслідуванням, гроші ЄС могли потрапити в руки Ndrangheta через сільськогосподарські субсидії, надані Словаччині Брюсселем. Журналіст також виявив низку тривожних зв'язків між італійською «сім’єю» та словацькими чиновниками різних рівнів, здебільшого в правлячій партії SMER.

Куцяк отримав значну частину інформації для своїх розслідувань через запити на публічну інформацію (FOI). Припускають, що розпорядник інформації передав персональні дані запитувача об’єкту розслідування.

Редактор Кучака Марек Вагович, який очолює слідчий відділ Aktuality.sk, каже, що Ян, як правило, дуже обережно працював з інформацією.

«Усі його проекти, замітки та докази були зашифровані. Ось чому я думаю, що інформацію про нього злили поліція, прокурори, суди або працівники офісів, на які він надсилав інформаційні запити, у яких було вказано його персональні дані, наприклад, домашню адресу», - сказав Вагович.

Погіршувало ситуацію те, що в тексті запиту Кучак мав тенденцію включати багато фонової інформації про історії, над якими він працював. Він вважав, що це збільшить шанси отримати інформацію, яку він шукає.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Убивство через запит: у справі словацького журналіста звинуватили чотирьох осіб

Словаччина: Вбивство через запит

У Словаччині пройшли масові акції пам'яті журналіста, вбитого через запити

Звернення до ЄС щодо захисту запитувачів інформації: відкрито до підписання