Служба автодоріг Луганщини відмовилася відповідати на запит. Чи правомірно?

20 Квітня 2020 11:05

Служба автомобільних доріг у Луганській області не вважає себе розпорядником інформації інформації щодо складання тендерної документації на закупівлю робіт з проектування будівництва та послуг із ремонту й утримання доріг. Про це свідчить відповідь Служби на інформаційний запит громадської організації «Рада захисту конкуренції та споживачів».

Запитувач попросив надати копії документів, які стосуються експлуатації спецтехніки, копії методичних рекомендацій для розроблення вимог тендерної документації, а також копії всіх інших документів, у яких упродовж 2016-2020 років Укравтодор визначав або рекомендував до використання службами автомобільних доріг області, конкретні кваліфікаційні критерії до учасників процедур закупівель.

 

Однак у Службі автомобільних доріг заявили, що вони не є розпорядниками цієї інформації.

«Служба є державною неприбутковою організацією, утвореною в установленому законодавством порядку і не є суб’єктом владних повноважень», – йдеться у відповіді.

 

Адвокат, медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін зазначає, що одна з найпоширеніших відмовок, яку використовують різні організації, щоб не надавати інформацію, – це якраз нібито відсутність статусу розпорядника.

«Проте, в більшості випадків аргументи «ми не суб’єкт владних повноважень, не отримуємо коштів з державного бюджету, не є монополістами» і тому інформація не буде надана, є суто формальними. При детальному аналізі вони свідчать про протиправність відмови. Як і в даному випадку. Адже, статус розпорядника у Служби автомобільних доріг у Луганській області можна встановити навіть не за одним, і не двома, а за трьома критеріями статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон). 

Перший – згідно пункту 1 частини 1 статті 13 Закону, розпорядниками інформації для цілей цього Закону визнаються суб'єкти владних повноважень – органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб'єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов'язковими для виконання.

Другий – в тій же частині тієї ж статті, тільки у пункті 3 визначено ще одну категорію розпорядників: «особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, – стосовно інформації, пов'язаної з виконанням їхніх обов'язків».

У реєстрі юридичних осіб Служба автомобільних доріг у Луганській області зазначена, як «державна організація (установа, заклад)». Як зазначила сама Служба, діють вони на підставі Положення, а створені вони на підставі цілого переліку Постанов Кабінету міністрів України. Відповідно до зазначених документів, метою діяльності Служби є забезпечення розвитку та функціонування доріг загального користування державного значення шляхом їх будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання в інтересах держави і користувачів автомобільних доріг. Служба належить до сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор), підвідомча їй та здійснює функції з управління автомобільними дорогами, є одержувачем бюджетних коштів.  

Третій – пункт 4 частини 2 статті 13 Закону передбачає, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Чи становить інформація/документи на підставі яких визначаються отримувачі мільйонів бюджетних коштів в контексті можливих зловживань на користь визначених фірм суспільний інтерес, – питання риторичне. У частині 2 статті 29 ЗУ зазначено: «Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка… свідчить про… введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо». 

Отже, згідно власного правового статусу та норм ЗУ «Про доступ до публічної інформації» Служба є розпорядником і зобов’язана надати запитувану інформацію», – підсумував Бурмагін.

«Доступ до правди»