Скільки заробляє метрополітен? Радимо, як написати запит

12 Листопада 2021 09:47

Дніпровський метрополітен відмовився відповідати у запиті про джерела прибутків і витрат. На аналогічні відповіді метрополітен Києва і метротрам Кривого Рогу відповіли без проблем. Медіаюристка Ольга Вдовенко пояснює, чому відмова – неправомірна.

Журналіст видання «Фокус» Руслан Зерницький провів розслідування про фінансову ситуацію метрополітенів – Дніпровського, Київського та метротраму Кривого Рогу.

Запитував про суми та джерела прибутків і витрат.

І якщо в Києві та Кривому Розі відповіли на усі питання без проблем, то у Дніпрі розпорядник вирішив розповісти не усе.

У відповідь на інформаційний запит журналіста комунальне підприємство «Дніпровський метрополітен» надало не повну відповідь, а лише на частину питань, посилаючись на те, що запитувана інформація щодо джерел надходження та джерел витрат не є публічною інформацію.

«Збитки комунального підприємства (КП) «Дніпровський метрополітен» за 2020 рік перевищили 12,7 млн грн (12 747 000 грн). Так, сума доходів «Дніпровського метрополітену» за 2020 рік склала трохи більше 187 млн грн, із яких від перевезень пасажирів підприємство отримало трохи більше 15,3 млн грн (близько 8% від загальної суми), а від «інших операційних доходів» — понад 171,7 млн грн», — вказали у відповіді на запит.

Витратили ж на діяльність «Дніпровського метрополітену» у 2020 році майже 200 млн грн. Утім, уточнювати, на які саме сфери пішли ці гроші (як і конкретизувати джерела доходів), у підприємстві не стали, заявивши, що «ця інформація не відображена або задокументована будь-якими засобами на будь-яких носіях, тобто не є публічною».

У запиті «Фокус» поцікавився й щодо сум доходів із витратами підприємства за 2021 рік, однак у КП відмовилися повідомляти цю інформацію, заявивши, що «звітний період поки не завершений» і що ця інформація також «не відповідає критеріям публічності».

Медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Ольга Вдовенко вважає, що відмова у наданні повної інформації, яка стосується доходів та витрат комунального підприємства «Дніпровський метрополітен» є незаконною тому, що відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» комунальні підприємства можуть бути розпорядниками, серед іншого, інформації, що становить суспільний інтерес.

«Доступ до інформації про діяльність комунальних підприємств надає можливість громадськості контролювати законність та обґрунтованість рішень органів місцевого самоврядування щодо їх створення та діяльності, необхідності їх фінансування, належного виконання такими підприємствами визначених для них завдань, дотримання ними законодавства України, належне, цільове, не надмірне, в визначених законодавством України межах, використання грошових коштів, майна, яке є комунальною власністю», — зазначає медіаюристка.

Частиною восьмою статті 78 Господарського кодексу України визначений перелік інформації про діяльність підприємства, яка має в обов’язковому порядку оприлюднюватись. Це, зокрема:

·        квартальна, річна фінансова звітність комунального унітарного підприємства за останні три роки, включаючи (за наявності) видатки на виконання некомерційних цілей державної політики та джерела їх фінансування;

·        структура, принципи формування і розмір винагороди керівника та членів наглядової ради комунального унітарного підприємства, включаючи компенсаційні пакети і додаткові блага, які вони отримують (або на отримання яких мають право) під час виконання посадових обов’язків, а також у зв’язку із звільненням;

·        відомості про договори, учасником яких є комунальне унітарне підприємство, інформація про які підлягає оприлюдненню відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів»;

·        інформація про операції та зобов’язання комунального унітарного підприємства з державним та/або місцевим бюджетом, державними та/або місцевими установами, підприємствами та організаціями, включаючи договірні зобов’язання комунального унітарного підприємства (фінансові та нефінансові), що виникають у результаті державно-приватного партнерства.

«Отже, вказану інформацію на законодавчому рівні визнано суспільно необхідною та відкритою. Оскільки така інформація становить суспільний інтерес, вона є публічною відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та має надаватись у відповідь на запити на інформацію», — наголошує Ольга Вдовенко.

Читайте також: Про що можна запитувати комунальні підприємства?

 Тому якщо ви хочете знати, чи рентабельна робота комунальних транспортних підприємств – не вагайтесь і пишіть запит. Запитуйте суму прибутків, витрат, джерела надходжень, статті витрат.

«Доступ до правди»